Category Archives: Liečba roztrhnutého predného skríženého väzu

O zranení a liečbe predného skríženého väzu

Mám problém s kolenom – čo teraz?

Väčšinou sa to začína úrazom.  Niekto ho prežíva dramaticky, iný ani nie, ďalší si uvedomí, že má problém pekne postupne.

Takže.  Sem ste sa dočítali preto, lebo niečo s kolenom máte.

Úraz.

Ako viete, že sa stalo niečo dramatické?  Podvrtnutie kolena s následným roztrhnutím, alebo natrhnutím väzu nie vždy musí byť dramatická bolesť!

Continue reading Mám problém s kolenom – čo teraz?

Idem na operáciu kolena – čo môžem čakať

Ak ste sa už rozhodli podstúpiť plastiku – teda že vám nahradia pretrhnutý väz, tak tu je zopár vecí, na ktoré by ste sa mali pripraviť:

Na operáciu by ste mali ísť k lekárovi, ktorému 100% dôverujete a ktorý vám všetko dobre vysvetlil.  Jednak riziká, čo môžete od operácie očakávať a taktiež to, čo všetko hodlá počas operácie urobiť.  So zranením totiž väčšinou nie je spojené len roztrhnutie väzu ale aj pochrámané menisky, alebo poškodená chrupavka.  Toto sú všetky veci, ktoré by mal doktor vedieť ak vám už predtým urobil artroskopiu.  Ak nie, tak sa ho opýtajte čo všetko plánuje opraviť, čo videl na MRI vyšetrení atď.
Continue reading Idem na operáciu kolena – čo môžem čakať

Plastika LCA z pohľadu lekára

Dobrý den priatelia.

Rád by som Vám odpovedal na nejasnosti týkajúce sa plastiky predného skríženého väzu kolena z pohľadu ortopéda-traumatológa.

Po prečítaní Vašich zaujímavých príspevkov, získaní množstva poznatkov o informovaní a neinformovaní pacientov podstupujúcich tento výkon a po dohode s administrátorom tejto stránky Vám skúsim priniesť ucelený názor k indikáciám, rôznym typom operácií a pooperačnej rehabilitácii po plastike predného skríženého väzu (ďalej plastika LCA).

Som lekárom Chirurgického centra a.s., Kozia 17, Bratislava, www.chc.sk a artroskopické výkony vrátane plastík skíženým väzov sú našou dennodennou pracovnou náplnou

Continue reading Plastika LCA z pohľadu lekára

Prvá operácia kolena – plastika predného krížneho väzu (ACL)

Prvá operácia sa nepodarila (plastika LCA).  Spätne keď sa nad tým zamyslím, tak si uvedomujem, že to skoro všetko bolo úplne zle.  Otrasné slovenské zdravotníctvo “at it’s best” ale aj moja vlastná naivita a nevedomosť.  Veď si to prečítajte.  Tento príspevok som písal pekných pár rokov dozadu (2007) priebežne ako ma operovali prvýkrát (artroskopia kolena po pár týždňoch od úrazu) a potom samotnú plastiku asi 6 mesiacov nato.

Continue reading Prvá operácia kolena – plastika predného krížneho väzu (ACL)

Mesiac po operácii – plastika predného skríženého väzu – ACL

Takže prvá operácia sa nepodarila, plastiku predného skríženého väzu bolo treba zopakovať a ja som sa teda rozhodol, napriek všekým tým traumám, čo som už doteraz zažil to celé podstúpiť znova a opäť si ľahnem pod nôž.

Dnes ubehol mesiac a dva dni od operácie.  Jednalo sa však o náročnejšiu operáciu – lebo to bola revízia.  Druhá…tretia atď operácie sú vždy náročnejšie, trvajú dlhšie a tiež rekonvalescencia zabere viac času, ako aj vyhliadky na úspech sú teoreticky nižšie ako pri prvej operácie.  Tí z vás, ktorí ste si prečítali moje dojmy po prvej operácii už asi viete, že po plastike som sa vlastne nikdy nezotavil (ubehli skoro dva roky), napriek tomu, že som sa snažil poctivo rehabilitovať, nemal medzi tým žiaden úraz ani nič.  Skrátka a dobre – prvá operácia nevyšla.  Prečo?  Pokúsim sa vysvetliť neskôr. Continue reading Mesiac po operácii – plastika predného skríženého väzu – ACL