Prvá operácia kolena – plastika predného krížneho väzu (ACL)

Prvá operácia sa nepodarila (plastika LCA).  Spätne keď sa nad tým zamyslím, tak si uvedomujem, že to skoro všetko bolo úplne zle.  Otrasné slovenské zdravotníctvo “at it’s best” ale aj moja vlastná naivita a nevedomosť.  Veď si to prečítajte.  Tento príspevok som písal pekných pár rokov dozadu (2007) priebežne ako ma operovali prvýkrát (artroskopia kolena po pár týždňoch od úrazu) a potom samotnú plastiku asi 6 mesiacov nato.

Ako tak čakám na operáciu predného krížneho väzu a hľadám informácie, nachádzam len málo vo vodách slovenského internetu. Preto som sa rozhodol napísať o vlastných skúsenostiach a podeliť sa s ostatnými o svoje vedomosti a zážitky z môjho úrazu a potom prvej a druhej operácie.

Takže úraz sa mi stal pri hraní basketbalu. Nikdy som nebol hráč profi ligy, ale rád som si zahral cez leto s kamarátom.

V ten deň sme už hrali pekne dlho a naše pekne zrelé, no netrénované telá už začínali cítiť únavu. Nevedeli sme však odolať výzve mladšieho súpera a tak sme hrali a hrali. Blížil sa posledný bod pred naším slávnym víťasztvom, ja som vyskočil na doskočenú loptu a dopadol tak nešťastne, že som si vyvrtol koleno do strany. Bola to čisto moja chyba samozrejme. Hneď som vedel, že je veľmi zle. Členok som si predtým vyvrtol hádam 5 krát každý, to je tiež bolesť na pohľadanie, ale koleno…je predsa len niečo iné. Bolesť to bola riadna a ja som nemohol nohu ani vystrieť ani pokrčiť. Mohol som s ňou hýbať, čo však spôsobovalo pekelnú bolesť. Prišlo mi zle. O chôdzi na zranej nohe nemohlo byť ani reči.

Ak sa porozprávate s inými ľuďmi, častokrát je ich priebeh zranenia oveľa miernejší. Koleno zabolí, no človek dokonca niekedy ešte dohrá zápas, prípadne sa snaží koleno rozcvičiť. Toto je však veľká chyba. Je veľmi pravdepodobné, že potom, ako sa koleno dostane prutkým pohybom do nejakej “vývrtky”, hoci ihneď skočí naspäť, je pravdepodobne poškodený krížny väz. Ten vám následne môže “rupnúť” pri ďalšom tréningu alebo najbližšom zápase.  Nielen, že si väz už úplne môžete roztrhnúť, ale môžete si poškodiť aj ďalšie “súčiastky” v kolene. Ak máte podozrenie, radšej choďte k ortopédovi, presne mu opíšte ako k zraneniu prišlo a on vás pošle na rentgen (ktorý pravdepodobne nič zásadné neukáže) no a ideálne, ak si koleno pozrie cez tzv. magnetickú rezonanciu. Táto metóda dokáže pomerne spoľahlivo diagnostikovať poškodenie alebo roztrhnutie väzu. Je to však vyšetrenie, na ktoré sa dlho čaká. Ja som na MRI ani nešiel, lekár sa rozhodol pre okamžitú operáciu – artroskopiu, lebo jedine artroskopia dokáže úplne spoľahlivo diagnostikovať čo všetko sa v kolene poškodilo a samozrejme opraviť poškodenia, ktoré sa mohli stať podla toho ako som mu popísal priebeh úrazu a čo zistil vyšetrením.

Takže – keď sme si tento väz už poškodili – poďme sa pozrieť o čo sme vlastne prišli.

Celkom pekný obrázok spolu s vysvetlením anatómie je na: http://www.arthroscopy.com/sp05001.htm

Predný krížny kolenný väz sa nazýva v angličtine ACL (na internete to vždy nájdete práve v tejto skratke).  V slovenčine, resp. latinčine je to presne naopak – LCA.

Tento väz je jeden zo štyroch väzov, ktoré držia koleno pohromade a zabezpečujú jeho stabilitu pri jeho náročných valivých pohyboch. ACL/LCA tiež býva najčastejšie poškodený, lebo je to práve on, ktorý zabezpečuje stabilitu kolena smerom do strán. Nachádza sa vnútri kolenného kĺbu a spája stehennú kosť s píšťalou.

Bez tohoto väzu je koleno nestabilné a má vôľu pri pohybe do strán. Nemusí to prekážať niekomu, kto veľa nešportuje, alebo robí aktivity ako kondičný beh, veslovanie, turistika, jazda na bicykli, korčuľovanie, posilovanie a podobne. Športy, kde musíte rýchlo meniť smer, prípadne kde musíte mať dobrú stabilitu niekedy aj na jedinej nohe sú pre vás prakticky vylúčené. Takýmito športami sú napríklad basketbal, tenis, fotbal, lyžovanie, snowboardovanie alebo aj tancovanie. Ja som sa so svojim roztrhnutým ACL snažil o snowboardovanie. Dokázal som sa vzdať všetkých tých ostatných. Snowboarding je možný, no povedal by som, že na 50 a menej percent. Človek si musí dávať veľký pozor, nesnowboardovat v hlbokom snehu a v žiadnom prípade neskákať. Dopady sa vždy skončia prutkou bolesťou vyskočeného kolena. Rekreačné snowboardovanie je možné, no aj tak riskujete, že koleno “vypovie” pri väčšej únave, ktorá vás môže prekvapiť aj v strede kopca.

Tu treba ale spomenúť, že čo koleno a čo ACL zranenie, to iné skúsenosti. Sú takí, ktorí obstojne športujú aj s pretrhnutým/vážne poškodeným krížnym väzom (napríklad aj fotbal), potom sú takí, ktorí zmenia svoj prístup a športujú menej, resp. si šport prispôsobia svojmu zraneniu (namiesto napr. basketbalu začnú bicyklovať, behávať a pod..) no a potom sú takí, ktorí bez krížneho väzu jednoducho byť nemôžu. Nielen preto, lebo nedokážu obetovať tú-či inú športovú aktivitu, ale častokrát aj preto, lebo im koleno vyskakuje aj pri bežnej chôdzi, či ľahkom behu. Vtedy je operácia prakticky nevhynutná. Je zvláštne vidieť rôzne tolerancie zranenia ACL. NIektorí športujú normálne s pretrhnutým väzom (hoci len tých niekoľko športov), iní majú problém aj pri obyčajnej chôdzi bez predného krížového väzu.

Takže späť ku mne.

Po úraze som šiel domov, dal som si na koleno ľad a začal sa ľutovať. Vedel som, že je zle. Koleno ma po 2-3 hodinách prestávalo pomaly bolieť (načase, lebo prvá hodinka, dve boli skutočné peklo!). Postupne bolesť zmizla a zostala len stuhnutosť kolena. Samozrejme opuchlo, ale nie tak, ako by som bol čakal (po skúsenostiach s dobre vyvrtnutým členkom). Na WC/kamokoľvek som musel pekne doskádať na jednej nohe, postaviť sa na zranenú nohu bolo prvé dni prakticky nemysliteľné. Ani nie, že by to tak bolelo, ako to, že tá noha bola neuveriteľna slabá. Mal som problém ju vystrieť a samozrejme ohnúť viac ako 45 stupňov. Po pár dňoch som išiel k ortópédovi, ktorý ma n eskôr aj operoval. Podľa toho, ako som mu opísal zranenie diagnostikoval poškodenie krížneho väzu a odporučil artroskopiu. Do týždňa-dvoch som absolvoval túto operáciu. Koleno dovtedy prakticky odpuchlo, chodil som však dosť s problémami a stále som nemohol nohu celkom vystrieť, ohnúť viac ako povedzme 80-90 stupňov.

Artroskopia

Artroskopia kolena nie je vážna operácia. Zlé na tom je to, že sama o sebe toho veľa nenapraví čo sa týka poškodenia vášho väzu. Slúži aj na to, aby chirurg-ortopéd presne zistil čo sa vlastne stalo a opravil do istej miery napr. poškodené menisky – ktoré mohli pri úraze utrpieť, a LCA väz odstránil úplne, prípadne tak, aby v kolene neprekážal.

Po operácii, artroskopii, som sa zobudil cca po 2-3 hodinách, samotný zákrok trvá myslím 30-60min. Ostávajú po ňon len dve malé jazvičky, nič dramatické ani pre dámy. Bolesť po operácii nebola veľká, bol som vlastne príjemne prekvapený. Ak s nohou nehýbete, bolesť prakticky nie je. Už od začiatku však musíte mať nohu vystretú a to bolí. Mierne pokrčená je ideál – no vystretá – to už nie je sranda. Tesne po operácii som mal horúčku, ale cítil som sa fajn a bol som rád, že to mám už všetko za sebou. Mal som dobrú náladu. Ešte v ten večer sa na nohu môžete ako-tak postaviť a ísť na WC napr. Na dlhšie prechádzaky asi mať chuť nebudete. Z kolena mi vysela dost nechutná hadička, cez ktorú odtekala prebytočná krv, prípadne hnis, čojaviem… Vyzerá to surealisticky trocha – hadička, ktorá trčí z kolena, no pomáha tomu, aby koleno zbytočne neopuchlo.

Myslím si, že moderné spôsoby operácie kolena už nepočítajú s takými hadičkami a ak áno, tak len v špeciálnych, komplikovaných prípadoch.  Pri druhej operácii mi to takto vysvetlil lekár.

Už si nepamätám ako mi ušla noc, ale myslím, že celkom dobre.  Ak sa necháte zoperovať v jednej zo súkromných kliník, tak artroskopia kolena automaticky znamená, že domov idete už niekoľko hodín po zákroku.  Naše štátne zdravotníctvo – nechajú si vás tam aj týždeň..

Na druhý deň mi sestrička prišla vytiahnuť hodičku z kolena. Tu sa pristavím ak dovolíte. To tak zabolelo, že som asi aj zvískol a vyhŕkli mi slzy. Sestrička to ešte vytiahla s vlastným pôvabom, ktorý bol však príliš pomalý a ja som si vychutnal každý milimeter hadičky prechádzajúci cez môj kĺb. Peklo. Bolesť však hneď aj odišla. V každom prípade vám ale odporáčam inšruovať sestričku nech to vytiahne čo najrýchlejšie.  Kolega, ktorý ale podstúpil túto operáciu však hovoril, že jeho to vytiahnutie hadičky vôbec nebolelo. Asi závisí ako ju tam uložia… Vyberanie hadičky po plastike som ani necítil…

Po dvoch dňoch teda domov. Pekne o barlách s minimálnym stúpaním na operovanú nohu. Doma pekne odpočinok a jednoduché cviky zamerané hlavne na vystieranie nohy a napínanie qvadricepsov. Trocha bolestivé, ale užitočné.

Pýtate sa prečo neurobiť operáciu artroskopie rovno spolu s plastikou? Názory nato, kedy robit platiku ci HNEĎ po uraze, resp. po zotavení sa rôznia. Niektorí argumentuju tym, ze koleno by malo byt dobre rehabilitovane este pred operaciu kde sa nahradi ACL, no zasa pre rychlejsie uzdravenie zas jednoznacne hovori operacia “dva v jednom” Ja som napriklad stratil mesiac urazom a potom dalsie dajme tomu 2 mesiace kedy som bol v podstate velmi slabo mobilny – spolu teda 3 mesiace. Teraz ked mi idu nahradzat krizny vez to bude zase dalsie 2-3 mesiace velmi slabej mobility. Namiesto toho som teoreticky mohol eliminovat 2-3 mesiace tejto druhej operacie.

Doktor mi takuto variantu vobec neponukol a ani nebola predmetom našej debaty. Jednoducho stanovil vtedy artroskopia, uvidis ako sa budes citit, ci vobec budes chciet plastiku a zdar. Pritom ja som mal od zaciatku jasne, ze chcem mat koleno TAKE, ake bolo pred urazom – teda s kriznym vezom. No nic… Nazory odbornych publikacii sa roznia, ale mozno tesna vecsina sa priklana k tomu, ze plastiku urobit skoro po uraze (samozrejme koleno musi byt odpuchnute atd..) a väčšina sa prikláňa aj k tomu, aby bola kolenu aspoň čiastočne navrátená pohyblivosť a čiastočne aj kvadricepsové svaly (4-5 týždňov počkať po úraze). Vraj to pomôže eliminovať prípadné komplikácie po plastike v súvislosti so získaním pohyblivosti.

Po rehabilitáciách (cca 1-2 mesiace) som už bol natoľko fit, že som chodil úplne normálne. Problémom bolo, že som pribral vďaka nedostatku pohybu a tiež sa mi výrazne oslabilo stehenné svalstvo. Bolo to až komické sa dívať na zranenú nohu oproti tej zdravej. Zranená vyzerala tak trocha ako čiarový kód. Všetko je to však otázkoch (ne)správnej rehabilitácie. Moja rehabilitácia asi nebola celkom dobrá… Rehabilitácia síce trvala 2 mesiace, no podľa môjho názoru je potom nevyhnutné rehabilitovať ďalej – sám. Keď sa navráti 100% pohyblivosť, je čas prejsť na navrátenie sily. Teraz, necelé 4 týždne po operácii je jasne viditeľný rozdiel medzi svalstvom na operovanej nohe oproti tej zdravej. Zrejme je to normálne.
Po artroskopii sa koleno dalo do takého poriadku presne ako som si čítal viackrát na internete. Jednoducho ma nebolelo, ale žiadne veľké športy sa robiť nedali. V zime snowboarding no pri mierne tvrdšej jazde mi pri prvej príležitosti to koleno proste vyskočilo. Vždy keď som začínal byť unavený som radšej rýchlo prestávkoval, lebo čím je svalstvo unavenejšie, tým väčšie je riziko, že koleno vyskočí. Určite odporúčam predtým, ako začnete aktívnejšie zaťažovať koleno (napr. idete na lyžovačku) predtým aspoň pár týždňov zúrivo posilovať, rehabilitovať a navracať hybnosť. Stabilita kolena ako aj možnosti vzniku zranenia VEĽMI závisia od svalstva a zrehabilitovania kolena. Nepoužíval som žiadnu ortézu na šport. Jedine som si občas dal tie lacné “bandáže”, ktoré síce koleno nespevnia, ale aspoň ho udržujú v teple.
Po zime som sa konečne teda odhodlal na operáciu.

Skúsenosti z operácie
Takže je dokonané. Krížny väz už je na mieste vraj spolu aj s titanovými skrutkami, ktoré sa nebudú musieť vyberať. Super.
Takže operácia poporiadku. Prišli si pre mňa sestričky, odviedli na akúsi predoperačnú miestnosť, kde mi sestrička pichla do zadku tú povestnú náladovku. Vraj do 15min má účinkovať. A veruže účinkovala. Poslené čo si pamätám je, že sestričke hovorím, že tá inekcia vôbec “nešlape”. Povedala vydržte a ja som sa potom prebudil na pooperačnej izbe. Matne si ešte pamätám, že z predoperačnej ma niesol akýsi silný chlap na operačný sál. Zdá sa mi, že ma podopieral, ale je možné, že ma aj celého proste niesol ako vrece zemiakov. Tieto inekcie, tzv. náladovky majú za cieľ pacienta zbaviť strachu a tiež zosilňujú pôsobenie anestetík. Je totiž celkom možné, že keby na operačný sál priviezli “triezveho” pacienta, ten by si všetko rozmyslel pri pohľade na všetky tie háky, nože, pilky, vŕtačky, krv na stenách a plášťoch operatérov 🙂

Prebudenie nebolo nijako dramatické. Žiadna extra bolesť, len mi bola strašná zima. Celý som sa triasol. Bolesti ale na seba nenechali dlho čakať. Celú nohu mám vlastne od kolena dole meravú a bolí ma ako čert. Lieky proti bolesti zdá sa nejako extra nezaberajú. Lieky proti bolesti sú klasické – starý dobrý Ibuprofen, resp. jeho brat Ibalgin. Najhorší je pocit meravosti v nohe. Samotné koleno ani nebolí ak sa s ním nesnažím samozrejme hýbať. Doktor povedal, že vzhľadom na to, že som mal nohu viac ako dve hodiny v “turnikete” tak je to vraj normálne. Turniketom sa sťahuje noha aby nekrvácala. Preto vraj tá meravosť, ktorá môže trvať aj tri dni. No peklo.

Po operácii očakávajte, že vám bude zle od žalúdka, noha vás bude bolieť a celkovo budete v stave, kedy by ste najradšej prijali inekciu a nechali sa utratiť. Tak sa teraz cítim. Najhoršia je tá meravosť v tej nohe. Vôbec sa to nemení, nezhoršuje ani nezlepšuje. Vlastne to už trvá skoro 24 hodín.

Teraz ubehlo od operácie už viac ako 24 hodín a nie je to síce až také zlé ale nie je to ani ktoviečo. Stále rovnaká meravosť a pomerne výrazná bolesť. Na WC už dokážem ísť sám, hoci je to asi taká námaha, akoby som odbehol ironmana. Prvé dva razy ako som išiel o barliach na WC (nie viac ako 5 metrov) mi prišlo zle až skoro na vracanie – resp. som sa vážne obával, že to so mnou sekne. Na tretíkrát to už bolo lepšie. Postaviť sa na nohu ani nápad- jedna vec, že je celkom meravá a teda necítim či stojím, či nie a druhá vec – noha je spuchnutá do dvojnásobnej svojej veľkosti. Ak sa mi podarí, tak si ju ráno pri preväzoch odfotím. Je to strašný pohľad. Keď mi sestrička vymieňala obväzy a vyberala drenáž, tak som sa skoro rozplakal. Koleno vyzerá akoby ho niekto prešiel valcom. Napuchnuté ako lopta a tak surealisticky nakrivo. No vyzerá to ozaj nezdravo.

Svoje fotky kolena som bohužial medzičasom stratil.  Typicky ale koleno pár dní po operácii vyzerá asi takto:

acl-post-surgery-5-days_3 scar-resized-600

nie, nie sú to moje nohy 🙂

tá prvá je pár dní po operácii, tá druhá je ak sa jazvy na kolenách dobre zahoja.

V prípade, že vám väz nahrádzajú z väzu, ktorý spája jabĺčko s píšťalou, tak tá jazva je dosť veľká a dramatická (na obrázku vidíte ako tá jazva asi bude vyzerať ak sa DOBRE zahojí), v prípade, že väz nahrádzajú z hamstringov je tá jazva menšia a je viac “zboku” kolena.  Odporúčam manekýnom, resp. dámam.

l84876-6

Toto píšem 7 deň po operácii (utorok) a môžem s potešením povedať, že toto je prvý deň kedy sa cítim, že sa niečo zlepšuje. Posledné dni boli peklo, kvôli komplikáciám spojených s operáciou. Krátko po operácii sa mi síce začala vracať citlivosť, no noha začala puchnúť do rozmerov, ktoré by závidel aj špičkový sumo bojovník. Bolesť kulminovala 2-5 deň po operácii a neprichádzala vlastne z kolena, ale skôr z lýtka, lebo puchlo a tŕplo. Nebola to výrazná bolesť, niečo akoby vám tŕpla noha 5 dní v kuse. Žiadna sranda. Najprv mi doktor tvrdil, že stŕpnutosť je v dôsledku aplikácie “turniketu”, čo je vlastne škrtidlo viac ako 2 hodiny. Citlivosť sa mi následne vrátila presne ako povedal doktor – do 3 dní. Ďalšie puchlo lýtko a potom aj stehno. Napuchlo do takých rozmerov, že sa doktor pri vizite viditeľne zlakol. Samozrejme, že tento pohľad mi veľa odvahy nedodal. Okamžite mi ale nariadil urobiť krvný obraz a do 10minút ma brali na ultrazvuk. Súčasne zavolal aj doktora- špecialistu z cievneho. Ten ma vyšetril a všetci so mnou následne išli na ultrazvuk, kde sa snažili vylúčiť prítomnosť veľkého hematómu, prípadne nebezpečnej trombózy. Nevedeli pochopiť ako mi mohla noha tak veľmi napuchnúť. Môj ošetrujúci lekár to uzavrel tak, že niekedy sa také veci v medicíne jednoducho stávajú. Mohla vraj “niekde rupnúť” nejaká malá cievka a tá narobiť takúto galibu. Kto vie.

8 deň po operácii mám nohu už prakticky odpuchnutú a môžem chodiť. S barlami samozrejme. Nohu ohnem na cca 70-80 stupſov prakticky bez problémov. Tiež ju vládzam zdvihnúť, napnúť kvadriceps. Bolesť pri chôdzi sa znižuje, no stále je taká, že by som neprešiel viac ako pár metrov. Pri státí alebo sedení ma bolí lýtko, do ktorého sa mi akoby naliala všetka krv z tela išlo ho roztrhnúť. Koleno na počudovanie prakticky nebolí. Nezaťažujem ho, používam nemecké barle (to sú tie, ktoré sa dávajú akoby pod pazuchu a v hornej tretine sa opierate rukami). Dostal som recept na ortézu, no doktor mi povedal, že nie je nevyhnutná. To ma dosť prekvapilo, ale keď nie, tak nie. Ja sa len teším. Možno preto, lebo operácia nebola spojená s naprávaním meniskov, či iných vecí. Neviem.

Po 9 dňoch ma konečne prepustili z nemocnice. Mal som síce stále teploty (posledné 2 dni len nízke a len poobede), ale tie vraj určite súviseli s masívnym opuchom nohy, ktorý som mal. Dnes je 11 deň od operácie a môžem povedať, že môj stav sa opäť trocha zlepšil, noha mi o niečo málo odpuchla (stehno myslím celkom odpuchlo, kým lýtko je stále mierne opuchnuté). Modriny sa postupne strácajú. Napuchnuté lýtko vyzerá, ako keby som ho mal opálené – je hnedé, mierne žlté možno. Vraj čoskoro bude zelené, oranžové…a tak podobne :). Keď sa postavím, stále cítim nátlak krvi do spodnej časti lýtka, no je to oveľa lepšie ako predtým. Viac si teraz uvedomujem bolesť kolena, ktorá síce nie je výrazná, no vnímam ju pri chodení. V stave pokoja bolesť prakticky nie je s výnimkou 2-3 denných epizód dosť veľkej bolesti väčšinou v noci alebo tesne nad ránom a potom okolo obeda, resp. poobede. Bolesti sú najhoršie v noci/nadránom. Kým zaberie liek proti bolesti trvá mi minimálne 30 minút, kým bolesť pominie. Spánok je potom už minulosť a ja sa len bezcieľne prevraciam v posteli a dúfam, že čas si pohne. Poobede sa mi zatiaľ vždy objavili horúčky, no sú postupne nižšie (odo dſa 6-7 to bolo cca 38.5-39C) postupne sa maximum ustálil na 38C s tým, že efekt horúčky ani nevnímam. V noci prepotím 3-4 tričká, zrejme v dôsledku horúčky. Spánok mám však relatívne pokojný a hlboký…až teda kým sa nezobudím v skorých ranných hodinách na bolesť v kolene. Navečer ma tiež začína odo dňa 5 bolievať hlava.

Na konci tretieho týžňa od operácie môžemo povedať, že chôdza mi už prakticky nerobí problémy, ako ani schody (hore vôbec, dole radšej nenašlapujem na chorú nohu). Žiadne veľké výlety síce neabsolvujem, no prejsť 100-200m mi nerobí žiaden problém. Koleno je stále opuchnuté, ale už menej. Lýtko je stále opuchnuté tiež, no už menej. Ohybnosť kolena som príliš nezlepšil. Podľa rady lekára do 6 týždňa nemám koleno vraj ohýbať na viac ako 90st. Myslím, že ho ohnem o niečo viac ako 90st., no nie o moc. Pri zohýbaní koleno bolí a mám pocit, akoby tam bolo niečo “zaseknuté” Rana vyzerá dobre, jazva je síce zreteľná, ale rez aj štychy sú pomerne tenké a zahojili sa dobre.

na internete som našiel tieto zaujímavé linky:
Zaujímavá stránka je: http://www.kneeclinic.info/rehab_markdecarlo.php kde máte aj krátku históriu rehabilitácie. V krátkosti – od 82 roku sa noha dala do sádry v sklone cca 30stuſov a plnú váhu bolo možné preniesť na nohu až po 8-9 týždſoch. Dnes je situácia celkom iná. Rehabilitácia sa dramaticky urýchlila. Podľa uvedenej stránky by ste do 12 dní po operácii mali už normálne chodiť a ohýbať nohu do 110 stuſov. Ja pritom nohu ohnem cca 80 stupſov a chodím o barliach s tým, že nohu prakticky vôbec nezaťažujem váhou. Takto som bol inštruovaný mojim doktorom.

na tejto adrese http://www.nismat.org/orthocor/acl_postop je pár cvikov, ktoré odporúčajú robiť prvý týždeň. Všimnite si napríklad, že noha by nikdy nemala odpočívať inak ako rovnej polohe (teda žiadne podkladanie vankúša pod koleno). Toto má zabezpečiť hyperflexiu – teda úplné vystretie nohy v kolene. Ja som s týmto problém vôbec nemal a vlastne od prvého dňa som mohol nohu vystrieť úplne. Odporúča sa na pár minút denne nohu dokonca ohnúť ešte menej ako 0 stupſov (podložením napr. vankúša pod pätu).

Celkom dobrý pooperačný návod rehabilitácií je aj na:

http://www.mikereinold.com/2013/03/rehabilitation-following-acl-reconstruction-surgery.html

 

a samozrejme klasicky – wikipedia článok:
http://en.wikipedia.org/wiki/Anterior_cruciate_ligament_reconstruction

Všeobecne tieto, ale aj iné články, ktoré som si prečítal k tejto tematike sa zhodujú v tom, že:

  • Po zranení by mal človek pred operáciou náhrady ACL zrehabilitovať aspoň tak, aby dokázal nohu ohnúť v kolene ako predtým a tiež by mal svaly navrátiť do pôvodnej kondície
  • Operácii náhrady ACL často predchádza artroskopický zákrok, kde sa presne zistí stav poškodenia a tiež operatér odstráni prípadné útržky väzu a pod..
  • Ak si ACL nenecháte nahradiť, koleno síce bude funkčné, nebude ani bolieť, no budete mať problémy so stabilitou kolenného kĺbu. Prejavy nestability sú vysoko individuálne. Niektorí pociťujú nestabilitu aj pri chôdzi, iní až pri náročnejších športoch. Isté však je, že športy, pri ktorých sa rýchlo mení smer (vyžadujú stabilné koleno) budú pre vás v podstate vylúčené. Bezpečné športy sú napríklad plávanie, bicyklovanie, korčulovanie, vytrvalostné behanie, posilovanie a podobne. Nevhodné hlavne lyžovanie, tenis, squash, basketbal, fotbal, tancovanie a pod…
  • Niektoré štúdie uvádzajú, že až 70% ľudí so zranením ACL bude trpieť do 14 rokov od zranenia na artrózou zraneného kolena (degenerácia chrupavky). Do 20 rokov od zranenie takmer všetci.. Nie je vraj podstatné, či ACL bol nahradený, alebo nie, riziko výskytu artrózy je vraj rovnako vysoké. Iné štúdie poukazujú, že väčšiu pravdepodobnosť výskytu artrózy majú tí, ktorí si plastiku ACL urobiť nenechajú. V každom prípade riziko artrózy po roztrhnutí ACL je vysoké a je treba s ním počítať. Všetky štúdie sa však zhodujú v tom, že ak si ACL nenecháte nahradiť a svoj životný štýl čo sa týka športov nezmeníte, máte vyššie riziko poškodenia iných “súčiastok” v kolene – chrupavky, meniskov a pod..
  • v nemocnici človek po platike ACL zostáva 1-2 dni (u nás to je bežne 7 dní, ja som bol 9), v súkromných klinikách len niekoľko hodín.
  • S rehabilitáciou treba začať čo najskôr, prvoradé je koleno vedieť celkom vystrieť.
  • Rehabilitácia je tých druhých 50 percent úspechu
  • Barle je nevyhnutné používať len počas prvých niekoľkých pár dní po samotnej operácii (2-6) následne je možné chodiť  bez barlí.
  • V noci má byť na nohe ortéza preto, aby držala nohu v rovnej polohe a zabránila rannej bolesti.
  • šoférovanie je rozdielne pre ľavú, či pravú nohu, no všeobecne by ste nemali počítať so šoférovaním skôr ako po 3-4 týždňoch. Pre bezpečnú koordináciu je nutné mať späť svaly, ktoré po operácii atrofujú
  • Vysoko individuálne a závislé od rehabilitácie, ale orientačne: korčulovanie alebo bicyklovanie vonku je možné po 2-3 mesiacoch, bezkontaktné športy ako napríklad tenis po 4 mesiacoch, kontaktné športy po 6 – 9 mesiacoch. Medzi najnáročnejšie športy na koleno sa považuje lyžovanie a basketbal. Niektorí lekári dokonca odporúčajú nosiť pri vymenenom krížnom väze pri lyžovaní ortézu. Ja zasa odporúčam nehrať basketbal 🙂

Zaujímavá téma je vlastné zahojenie ACL. Samozrejme, že ACL sa vám pri normálnych podmienkach sám nezahojí, no podľa výskumu doktorky Dr. Martha Murray by bolo možné po implantovaní akéhosi “zázračného gelu” prinútiť väz, aby sa opravil sám.  Vytvorí sa akýsi “most” ktorý spojí dva konce roztrhnutého väzu a ten pomôže väzu sa celkom zahojiť.
Odpadla by tak celá tortúra operácie (namiesto nej len artroskopická operácia) a navyše telo by si samo opravilo pokazené tkanivo. Experimenty na zvieratách sa podarili a FDA (dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v USA) jej povolil v 2014 previesť operáciu na prých 20 ľuďoch.  10 z nich zoperujú klasicky a 10 touto novou metódou.  Následne ich liečbu a rekonvalescenciu budú porovnávať.
Takže možno o pár rokov sa väz už nebude nahrádzať, ale len opraví touto, zdá sa, zázračnou technológiou.

Zlá správa pre tých, ktorým sa už väz podarilo odtrhnúť – podstúpiť artroskopický chirurgický zákrok touto metódou musíte do cca 30 dní od úrazu 🙁

Viac článkov k tejto zaujímavej téme:

http://www.childrenshospital.org/centers-and-services/programs/a-_-e/anterior-cruciate-ligament-program/bridge-enhanced-acl-repair-trial

ACL repair: a game changer?

Ak ste sa predsa len dočítali až sem a zostala vám ešte sila na reakciu, prípadne vlastné skúsenosti, prosím podeľte sa s nimi!

diskusia dole.  Podelte sa so svojimi zážitkami a pomôžte tak ostatným.

716 thoughts on “Prvá operácia kolena – plastika predného krížneho väzu (ACL)”

  1. Patrik:Neboj sa tym ze davas 110 stvrty tyzden si urcite nic nepokazil.Ja somstvrty tyzden uz bicykloval a 110 som daval urcite cize v phoode.A to ze pri chodi sa ti zda ze sa ti nalieva koleno aj to je v podstate normalne aj mne sa to robilo.Lenze ja som uz od tretieho tyzdna nemal pouzivat ziadnu ortezu co ma dost prekvapilo ale bolo to vysvetlene tym ze koleno mi maju drzat svaly a nie orteza.Bez barli som mal tiez chodit od 3 tieho tyzdna.Mna operoval Jacko v presove.Takze sa drz a laduj si to koleno

  2. Tak uz mam 9 ty den od operacie. Zohnutie nieco cez 120, chodim s jednou barlou a fixacnou ortezou. Zajtra bude prvykrat stacionarny bajk.

    Robili mi to stepmi z hamstringov, v miestach odberu mam krvne podliatiny. Uz boli hnede, teraz sa zasa zafarbili do fialova. Pri prepnuti nohy to v nich nie moc prijemne picha. V predkoleni na vnutornej strane mam tiez relativne velku podliatinu, po zatlaceni na holennu kost dokazem vytvorit priehlbiny hlboke 2-3 mm. Pokial mam nohu vovodorovnej hladine, alebo zvysenej, nic necitim. Ak ju dam dole, pocitujem stupnujuce pichanie v predkoleni. Pri dostupeni na nohu, pichanie dosahuje maximum. Mal niekto z vas taketo problemy? Ako rychlo odozneli & co bolo potrebne pre to robit?

  3. no…….takze akurat som sa vratila od doktora…….mam stanovenu plastiku na 4.9…….a povedal mi ze ani so mnou nemieni diskutovat o tom ci to chcem alebo nie proste musi to byt…..takze som si i trosku viac poplakala dnes……….

    co sa tykalo toho ze mi rupe v bedrovom a ze mam i bolesti povedal ze ked to ruuupe tak je to ok ….ale ze ked uz to boli……takz ze uvidime po plastike kolena a ze sa to ukaze…..TAKZE DINO….ak ti bedrak len rupa nebud smutny bud vesely:-) proste povedal to tak…a tomu ortopedovi verim……a

    to ze moje druhe koleno sa dostava pomaly do stadia kedy citim ze sa pretrhne mi povedal ze s tym nic nemoze urobit tak lebo proste ani magneticku na 2kolena naraz mi nepreplaca poistovna takze mam cakat ci to prejde…(uprimne pochybujem,kedze to trva uz 2mesiace a stale tam rupa i pri normanej chodzi a boli)……a ak to neprejde taak az neviem…i on nevie …kedy sa na to moze pozriet………takze s mojou hypochondriou:-) musim len cakat……..takze ja si idem dalej poplakat ake krasne leto a zima ma caka……..inak………

    kto tu bol oprerovany v sadci v kosiciach…..pls niejake info alebo coho sa mam vyvarovat alebo tak…….muchas gracias kolenari……

    aaaa sledujem tu kazdy jeden prispevok takze piste a informujte…..:-)

  4. a este osm si spomenula na nieco………hovorili ste ze pred plastikou zvykne byt atroskopia…….ja som sa ho na to pytala a povedal ze nie…..ze proste tu uz nie je co riesit…….a tak ma napadlo ze hmmm ak tam mam nieco mozno len maly kusok niecoho vedia to vybrat a vycistit i pri tej plastike???lebo mi to niejak nejde do hlavy…….lebo ste pisali ze koleno ma byt peknucke a pripravene na tu plastiku……asi by som mala ist spat a prestat nad tym uvazovat…….ale proste ma to tak napadlo……hmmm asi som ina alebo co….

  5. Monikaa, dik za info. Takze ked rupe je to OK, a ked rupe a boli uz to nie je OK 🙂 No naozaj komplexné vysvetlenie :).
    Ja som sa bol tiez pytat na plastiku najprv v Sportclinic v Ba, kde mi povedali, ze najprv treba artro a az potom o niekolko dni alebo tyzdnov plastiku (dokopy cca 30.000,-Sk). Doktor, ktory ma nakoniec operoval, obe veci urobil naraz pri plastike. Ked som sa ho pytal, preco mi to tam oni “odporucali” 2-fázovo, povedal, ze on pacienta komercne nezneuzíva (=nebude odo mna pytat naprv 10 litrov za artro a potom 20 litrov za plastiku).Nie som doktor, nebudem sa im do toho miesat, ale ked mi jeden z najlepsích “kolenárov” povie, ze je to zbytocne, tak tomu proste verim.
    Takze Monikaa, pekne sadni na bike (bud normalny alebo stacionarny) a do septembra najazdi aspon 1000 km na nejakých tazsích prevodoch.pa

  6. ahojte…ja teraz sedím doma po operácii… robili mi plastiku. mam vlastný štep a veľkú jazvu…na začiatku to vyzeralo sľubne ale potom som dostala vysoké teploty (38-39) mala som ich 3 týždne… poslali ma na preliečenie … ale zaujímavé je že nevedeli na čo ma liečili…teploty ustúpili a ja som dva týždne strávila v nemocnici… koleno bolo opuchnuté a báli sa aby mi štep neodišiel… dnes to je už 7 týžd

  7. Ahoj Monikaa!
    Súhlasím s Dinom. Záleží na doktorovi či to bude robiť dva krát alebo to zmákne na jeden. Aj narkóza je lepšia len jedna a nieje tak zaťažený organizmus.
    Dnes to sú tri týždne po operácií a je to fajn. Na jeden krát mi urobili plastiku, meniskusy a aj trošku opravili chrupavky.
    Dosť záleží na doktorovi ktorý postup zvolí. Je ich viac a nie každý sa dá aplikovať. Mne spravili plastiku LCA pressfit podľa Clancy-ho.

    P.S. neviem ako sú na tom Košice, ale bol so mnou na Kramároch na izbe jeden chlapík z Košíc, ktorému tu robili plastiku na oboch kolenách (nie naraz). Čau Jarko!

    Takže žiadnu paniku a pekne cvič.

  8. filip cau…vies mne ani nejde o tie stupne ale o to ze mi v tom kolene puka a ma boli tak ako som to opisal v tom texte dlhom proste ja tu nohu nemozem dat vobec do zadu lebo to strasne boli a presne tak isto to bolo aj pred operaciou…len toho sa bojim ze budem musiet zasse pod noz lebo sa tam nieco pokazilo….podla mnato neje normalne ze ma to tak boli…

  9. Patrik: Jj chapem ale v podstate bolest ked davas nohu do zadu je normalna pretoze natahujes ten novy vaz ale zase mna pred operaciou nebolelo dokonca som zacal opet hrat futbal a trenovat…

  10. Cau Belkar! Ja som mal take iste problemy. Myslim, ze vela ludi tak tesne po operacii (2 tyzden) pocituje dost silne bolesti ked sa postavis atd.. Ja som citil akoby sa mi tam nalievalo vela krvi a ze mi ide noha explodovat. Brrr. Bolest jak hovado. Ale to postupne prejde. Dobre je cvicit tie zakladne cviky – pozri si prispevok o rehabilitacii. Tam su tie cviky popisane.

    Cvicit vtedy, ak to neboli. Ak to boli, znamena to, ze cvicit prisilno, prilis intezivni. Spomal.

    Drzim palce!

  11. Gabika – to neznie moc dobre veru! Teploty signalizuju zapal/infekciu a opuch nieco podobne. Nie je normalne po 7 tyzdnoch nemoct na tu nohu stupit! A uz vobec nieje normalne aby si isla na kontrolu az po mesiaci! Ja Ta nechcem strasit, ani malovat certov po blogu 😉 ale na Tvojom mieste by som zasiel za inym ortopedom, do inej nemocnice a nechal sa vysetrit tam, nech mi tam povedia iny nazor, spravia mag.rezonanciu nanovo ak treba atd atd.. ZOber si dokumentaciu a chod.

    Je to Tvoje zdravie a Tvoje koleno a mas pravo sa on starat co najlepsie. Ja si myslim, podla toho co si napisala, ze ta starostlivost by mohla byt lepsia, teda nelen a chod si to nechat kuknut niekam inam.

    Drzim palce a daj vediet ako to dopadlo!

  12. Filip:dne ssom bol na kontrolu a vsetko je OK a ze mam plnu zataz na nohu a pytal som sa na ortezu a ze vraj mi ju netreba..ale teraz mam taku dilemu lebo som pocul ze kezdy o tej plastike by mal mat tu ohybnu…aspon kvoli bezpeciu..je to vhodne ci ani nie???lebo moj oco je toho nazoru ze ked budem davat pozor mi ju netreba

  13. Daniel- takže ty vravíš že už môžem na to začať stúpať? ja po doma už aj bez barlí a bez ortézi a nebolí ma to vôbec…doktor povedal že iba za pomocí bariel mám na to stúpať…lenže ja sa cítim na chodenie bez nich…síce trochu pomaly chodím a trochu krývam…ale myslím že to je normálne….a dakujem veľmi pekne za odpoved

  14. Jaja – prispevok najprv musi byt overeny, az potom mozes pridavat prispevky. Je to ochrana proti tomu,aby sa pridavali SPAM prispevky. Ak by to nebolo, tak by polovica prispevkov bol SPAM o viagrach, auto suciastkach a zvecseniach penisov atd.. Teraz som Ta uz overil, takze prispevok mozes pridat.

    Gabika -tak ja Ti nebudem hovorit radsej nic – ved niesom lekar, ani neviem Tvoj stav, ale vo vseobecnosti po plastike na koleno mozes stupat prakticky aj hned – kedze ten vez zabezpecuje jeho stabilitu aby sa nehybalo do stran – zatazovanie ho pekne rovno mu nevadi. Barle ma clovek nato, aby sa citil istejsi, aby nahodou kvoli bolesti/strachu, nestupil nakrivo a tak si sposobil uraz toho cerstveho, hojaceho sa vezu. Vela ludi chodi bez barli aj po par tyzdnoch (1-2), ini zas maju barle aj dva-tri mes. Je to individualne – ale tieto veci by Ti mali povedat na rehabilitacii.

    Je inak sokujuce ako doktori malo komunikuju s pacientom… Cim dlhsie totiz lezis, chodis o barlach a nadmieru sa setris, tak tym sa Ti viac predlzuje znovuvratenie sa do aktivneho zivota/sportu.

  15. no zdravim
    ja mam mat mv auguste artroskopiu kde mi spravia meniskusy a vycistia koleno … a zaciatkom jari mi budu robit plastiku pretoze nemam plne rastove strbiny na kolko amm 16 .hram basketbal v 17 budem 3x operovana ak ratam artr. plastiku a v 12 som mala odtrhnuty bocny vaz z lyzovacky…operovat ma budu na sportovej klinike v bratislave kde su ti najvacsi odbornici na toto ….klinika je zamerana len na zranenia teakehoto typu…ak mam pravdu povedat velmi sa tesim …pretoze sut am fakt skveli ludia a radost s nimi spolupracovat…tak ako oni komunikuju so svojimi pacientmi je na nezaplatenie……len tolko som chcela…ahojky kolenari:D

  16. Dakujem Daniel teda uz som pochopila.
    Ja som bola tiez operovana na koleno ale uz davnejsie. Hrala som basket dva roky s vyklbenym jablckom lebo jedna nemenovana doktorka ma nato liecila tak ze rehabilitacie ..SIce mi to ponich vzdy preslo.. ale po kratkej dobe sa priznaky vratili. Tak som sa nakoniec rozhodla sice po dlhej dobe ( a vaznych bolestiach ked uz som sa nevedela udrzat vobec natej nohe ze sa mi podlamovala v kolene a bala som sa ze si ju tam zlomim) co velmi lutujem ist inemu ortopedovi.Ten potom ako uvidel moje snimky zostal zhrozeny . Poslal ma este v ten den na magneticku a po tej sa zmohol len tak ze take doje**** koleno este v 15 rokoch nevidel, a ze je koniec basketu a vsetkym sportom. Nasledovala operacia, ale zo slovami ze nevie ci to koleno bude drzat uplne.. Spravil mi arttroskopiu a plus dalsie 2 operacne vykony. Bolest po operacii prvy vecer teda riadna. Do polroku este koleno nebolo ani poriadne zrehabilitovane mi vyskocilo jablcko zasa. Co som bola varovana ze sa moze stat..cize dalsia operacia Zopakoval tie dva vykony plus spravil daco nove.. Bolet skoro ziadna. zakrok pritom o mnoho vacsi 🙂 v priebehu mesiaca a pol z toho som bola ale mesiac na barliach a v orteze som mala hybnost kolena uplnu a to aj bez rehaabilitacii. po roku som sla nakontrolu povolil mi hrat opat basket.teraz hram dva roky basket.Minuly tyzden som bola na kontrole, koleno je stale v super stave. Musim si zaklopkat tuk tuk .. Lekar bol sam z toho prekvapeny, lebo povodne predpoklady boli take ze budeme obaja radi ak v nom budem mat taku normalnejsiu hybnost.Vobec sa necitim ze by som bola po operacii alebo po takom tazkom uraze.Takze ludkovia nikdy nestracat nadej vzdy sa to moze zmenit 🙂 ..
    a este nieco mnoho spravi pristup lekara. Mna operoval hrozne mlady doktor, isiel na mna kamaratsky, vzdy mi vsetko dopodrobna vysvetlil co mi ide robit.Ukazal mi to v knihach a tak. Povedal mi co sa moze stat a tak. Cize som mu verila. a on ma naucil taku vetu ze ak veris doktorovy tak je hned uz 50percentna uspesnost operacia. a dalsich 50 je uz na organizme a je pravda aj lekarovi..

  17. mne po plastike doktor kazal, aby som prvych 10 dni na to ani nestupil. takze len barle. samozrejme, hned z operacky ma viezli uz s ortezou, ktoru som mal prve 4 tyzdne nastavenu na 60 stupnov a dalsie 4 tyzdne na 90 stupnov. mal som s nou aj spavat. to bola riadne otravne a nepohodlne, takze som to dodrziaval iba prve 4 tyzdne. potom som si to v noci rozopinal. roboli ma vo VN Ruzomberok Mudr. Masaryk. vrelo odporucam. nebol to moj prvy zakrok v tejto nemocnici a vzdy o.k. pristup perfektny, po operacii prisiel na izbu a kazdemu koho operoval vsetko vysvetlil co a ako. clovek sa nemusel ani vypytovat. na druhy den som isiel domov, aj ked to nebolo med lizat.

  18. jaja:

    Hej, na pristupe lekarov zavisi strasne vela. Ked som si vyvrtol koleno na futbale, moj prvy ortoped sa mi s tym kolenom pohral, a len skonstatoval, ze menisky mam poskodene. Ze by sa namahal ma poslat na magneticku rezonanciu, o tom nebolo ani reci. Vsak ma predsa skoro 70, je vseved.. To ze som mal roztrhnuty predny krizny vaz samozrejme nezistil, rovno ma poslal na rehabilitacie. S tym, ze ked nepomozu, bude sa tym dalej zaoberat. Proste kkt. Koleno sa dalej vyvrtavalo (a dalej poskodzovalo.. menisky.. chrupavka..), vsak ako inak, bez vazu. Bol som u neho asi milionkrat a neprisiel na to. A to si vravi “ortoped”. Po 2 a pol mesiaci trapenia som ho konecne dokopal k tomu, aby ma poslal na maneticku. Poslal ma do nejakeho “pip” zariadenia, kde bola cakacia doba 3 mesiace. Akoze totalny .. no nebudem nadavat, nestoji mi za to. Odvtedy som sa ani nenamahal mu dat vediet, ze na neho kaslem.

    Ak by som ho stretol na ulici, asi by som mu naplul do tvare.

  19. tak caute vsetci…tez sa tu podelim o to co sa mi stalo…bolo to presne 27. januara 2008 ked som sa zranil…bolo to na halovom futbale..posledny zapas halovej sezony a 10 minut pred koncom zapasu…ked som robil prudky pohyb doprava tak mi v kolene ruplo a ja som vedel ze to neni dobre…dosla po mna sanitka a sel som do nemocnice kde mi urobili punkciu a poslali ma na MRko..tam ma vsak objednali az o 3 tyzdne co bol dost dlhy cas podla mna…zistilo sa ze mam natrhnuty predny krizny vaz a ze musim ist na artroskopiu aby mi to vycistili s tym ze plastika nebude potrebna kedze som este mlady(mal som vtedy 15 rokov)..a tak som po operacii zacal s rehabilitaciou kde so mnou precvicovali uz spominane cviky ako zatlacanie kolien do podlozky a podobne…ale po mesiaci som zle stupil a znova som mal krv v kolene…lekar mi znova urobil punkciu s tym ze vaz je v poriadku ze treba dat 1 tyzden klud..po tomto som este 2 tyzdne plaval…potom 2 tyzdne behal a posiloval predkopavanie a zakopavanie v posilnovni..po tomto mi uz lekar povedal ze mozem naplno opat hrat futbal..ja som ale radsej este mesiac individualne trenoval a do normalneho treningu sa zapojil az koncom juna tohto roku…ale co cert nechcel tak pred 5 dnami som na treningu pri obycajnom spracovani lopty znova pocitil podvrtnutie v kolene pri tom ako som polozil nohu na zem…a tak som sel vcera za lekarom..ten mi povedal ze vaz je poruseny ze bude odtrhnuty a koleno je nestabilne..ze musim ist na plastiku a ze uz sa nemozem nikdy venovat nejakemu sportu na profesionalnej urovni…lebo ze do 3 rokov by doslo k vyraznemu opotrebovanie dalsich casti v kolene ako chrupavka a menisky.:((to bolo to najhorse co som v zivote doteraz pocul lebo som mal ist hrat do prvoligoveho klubu takto sa moj sen rozplynul:(((inak teraz mam este len 16 rokov a uz teraz musim skoncit so sportom..to ma totalne znicilo…nevem co mam ocakavat od tej plastiky ze ci to bude lepsie alebo jako…a este som cel…vazne uz nebudem moct profesionalne hrat futbal???ako dlho nebudem moct normalne fungovat bez toho aby som kryval pri chodzi alebo som pocitoval bolest pri chodeni dolu schodmi…vopred dakujem..

  20. Ahojte, tak mam 5 mesiacov od operacie:Som futbalista a uz som zapojeny do treningoveho procesu. Operovany som bol v novej fakultnej nemocnioci v TT.Doktor co ma operoval mi na kontrole povedal, zez a 2 tyzdne mam zacat makat naplno.Takze uz zvladam trening s chalanmi bez problemov, dneska sme mali kondicny trening a zvladol som cely-prakticky som nic necitil, Bago a take lahsie veci s loptou bez problemov, jedine co este nerobim su sprinty na 100% s nejakou rychlou zmenou smeru a kopanie na branu, to ma este cas si myslim.Ohyb mam ako pred urazom, vyrovnanie na nulu a zohnutie tak ze si bez problemov sadnem na pätu.Ale som sa aj namakal na strojoch, so zavaziami, bicykel, plavanie a podobne…Takze drzim palce vsetkym, ktory boli operovany aby im to dobre dopadlo, a hlavne aby dobre rehabilitovali, a tí ktory vahaju aby sa nebali, nie je co stratit…..

  21. Filipo:TAK TO BOLA STRASNA HLUPOST CO TI POVEDALI!!Aspon si to myslim,nevidel somsice tvoje koleno ale ja som si roztrhol vaz v 14 pri futbale a tiez doktori vraveli ze jesetko dobre a tak a nakoniec som siel do ineho mesta a tam midoktor povedal ze je to rotrhnute a ze ma zoperuje.A teraz som uz v 10 tyzdni po plastike a citim sa celkom dobre, a dufam ze budem moct hrat futbal.Doktor mi pvoedal ze by som mal hrat futbal,takze dufam ze budem moct.Barle som mal pouzivat asi do 3 tyzdnov potom bez nich a na zaciatku jasne trochu krivania ale to sa postupne strati ani nevies kedy.

  22. Filip:som zo starej lubovne a operaciu mam mat v presove…a toto mi povedal primar ortopedie ktory chodi operovat aj do viedne..tak nvm teraz…

  23. chcem sa opytat ze ci pri rehabilitacii nevadi, ak puka v kolene…zevraj nie lebo sa to tam uklada…tak ako to bolo u vas?

  24. no tak dakujem moc..ja som zo starej lubovne..ale operovat ma budu v statnej nemocnici a to v Presove..

  25. Zabka:jasne to pukanie,praskanie a neviem ake vselijake zvuky to dokaze vydavat je normalne, teda pokial to nesprevadza nejaka vacsia bolest.Ono sa to postupm casu strati….Ak si par tyzdnov po plastike tak to neprehanaj s velkymi vahami, radsej mensia hmotnost a viacej opakovani…….prajem skore uzdravenie…..

  26. Zabka: Ja budem mat 5 mesiacov po operacii a pukanie v kolene je pri urcitych pohyboch dost vyrazne. Ked je koleno dobre rozcvicene (napr. po hodinovom bicyklovani v prirode), tak to pukanie takmer uplne zmizne. Ked som sa na to pytal doktora, ovedal, ze to je skoro este hodnotit, mam este pockat a uvidi sa. V najhorsom pripade tam vraj mozu vzniknut a pukanie spôsobovat nejake zrasty ci co, ktore by sa, ak by velmi vadili, dali artroskopicky odstranit. Ale to by muselo fakt vadit.

  27. Belkar:

    tak to mas velku pravdu aj ja ked som chodila k tej ortopedicke tak vsetko bbolo podla nej ok a co by som chcela ze to 6mesiacov po uraze bolet musi.. a neviem aj co.. Tak som dalej hrala..a nicila si tym jablcko viac. Ked vyskocilo no co zabandazovala na jeden dva dni dala pokoj od treningov a pokracovalo sa dalej v niceni .ved podla dotycnej to bolo v poriadku.. Tak som to aj ja tak brala.ale potom ked uz som nevedela na tu nohu chudit tak bol koniec som sa najedovala a sla inam. a hovorim doktor bol uplne zhoreny, akoze hned tam hresil a tak.a ja som len pozerala s otvorenymi ustami :D:D:D

  28. Daniel:Pocuj ja som teraz 3 mesiac po a chcem sa spytat ze ci si vedel tu nohu v takomto case vystriet tak isto ako tu zdravu?Pretoze ja ked sa rano zobudim tak mam ju tak asi v od 5 -10 stupnov a ked rano trochu rozcvicim a snazim sda mat ju co najviac vystretu tak stale to nieje uplne ako zdrava.Co ty na to?

  29. All:Opravujem ta otazka nie je len pre Daniela ale budem rad ak by ste miseci poradili nejak:D

  30. Cau Filip!No dost dlho to trva a mam taky pocit, ze ju stale az tak 100% nevystriem ako tu zdravu. Navyse je tale tak velmi mierne,ale predsa -napuchnuta. A to uz je 13 mesiacov. Po 3 mesiacoch je podla mna uplne v pohode, ze sa nevystrie 100% ako zdrava. Podstatne je, ci napredujes v pohode, ci citis stabilitu v tom kolene (aspon lepsiu ako predtym) a ci to skratka ide k lepsiemu.

    Viacero ludi podla toho co som si cital nohu napr. uz nevie tak pokrcit ako zdravu (napr. sa nedotke petou zadku) resp. ho nevie az tak 100% vystriet. Toto su ale myslim detaily, ktore niesu pre normalny zivot tak potrebne. Ak budes mat to koleno stabilne a budes sa don vediet normalne opriet a vsetko…tak asi Ti bude jedno, ze ho nevystries az uplne tak ako to zdrave, resp. ze ho neohnes uplne tak isto. Priblizne staci, ohybnost nieje myslim to najdolezitejsie….a neboj sa…ona sa to este ovela zlepsi od toho co mas teraz.

  31. JJ dakujem Daniel.Len vies ja si myslim ze ten deficit pri extenziiu a flexii ak by bol v buducnosti tak pri sporte bude problem si myslim ale to su len moje dohady no neviem ako to bude.Koleno je si myslim stabilne uz len cakam na kontrolu udoktroa ktory mi dufam povoli opet nieco nove:D diky za radu Daniel

  32. ahojte mam natiahnuty predny krizny vaz . hram futbal. neviem ci mam ist na operaciu alebo nie? co ma caka ?kolko budem pauzovat?hm? poradte mi dakujem

  33. Caute ja som asi tak 10 mesiacov po plastike LCA. Zberal som sa na nu velmi dlho, 4 roky a teraz viem ze to bola riadna hlupost. Uz ked mi koleno vyskakovalo pri akejkolvej zmene pohybu, som si povedal dost. Kolega v praci mi dal cislo na ortopeda, ktory operuje sportovcov. Behom mesiaca som mal stanovenu diagnozu – ruptura LCA. O dalsi mesiac som uz isiel pod noze .o) Vyradilo ma to asi na 6 tyzdnov z prace, ale inac to nebolo take strasne.
    Ako ste tu uz mnohi pisali zalezi na tom ci chcete este ako tak spotovat alebo nie. Ja by som este dodal ze bez tejto operacie by som tak za 5 rokov mohol ist menit aj klb mozno. Rozhodne odporucam vsetkym tuto operaciu.
    Ak je to dobre zoperovane a zrehabilitovane tak trufam si povedat ze ta noha je na tom este lepsie ako pred STK .o)
    Nebudem tu rozpisovat ako rehabilitovat, to uz je na vasom ortopedovi a hlavne na Vas.
    Inac Filip vyjadrit sa musi tvoj ortoped. Moj kamarat mal natiahnuty vaz, poriadne to vyposiloval, a hra 2 ligu futbal bez problemov.
    P.S.: Pred tromi dnami som si vyvrtol koleno na pravej nohe, o mesiac idem na magneticku rezonanciu a potom ktohovie…?
    Ratam so vsetkym ale urcite uz operaciu odkladat nebudem.

  34. Eduso:Diky ale ja som uz po plastike takmer 3 mesiace:D Mne doktor v Kosiciach hovoril ze to je len natiahnute a mam posilovat a asi po x-tom vyvrtnuti som sa nastval a siel do presova a tam znela diagnoza roztrhnuty vaz a o mesiac a pol ma operovali.A ten vaz bol uplne pretrhnuty….inak tvoja prava noha je ta operovana noha?

  35. Zdravim sportovci.

    Plastiku mi robili pred par dnami 23.7.08. Arthroskopiu mi robili 17.6.08 a úraz sa mi stal 28.3.08 pri futbale.

    Po zlom došliapnutí a poriaadnom prasknutí v kolene som klesol na zem v bolestiach a myslel som, že som skončil. Po 5 minutach oddychu a zachladenia kolena studenou vodou som hral zas…. ale iba 5 minut. Viac sa nedalo. Chodil som normálne aj šoférovanie bolo v pohode. Siel som spat a rano o tretej som za zobudil v ukrutnych bolestiach a koleno som mal spuchnute. Odšoferoval som si na ortopediu. Vytiahli mi krv a nejaku vodu z kolena a hned sa mi ulavilo. Postupne sa koleno davalo dohromady az kym som znova zle nestupil. Klasika MRI s diag. ruptura LCA.

    Po artroskopii v pohode, okrem vytahovania hadicky (som myslel ze vyskocim z okna). po tyzdni som koleno ohol na 90 a po tvoch bola plna hybnost.

    po plastike to bolo horsie. Zobudil som sa s drkotajucimi zubami a sestricka mi musela priniest druhy paplon. Bolesti neboli velke, ale nič prijemne. Vytahovanie hadičky nebolo take drasticke a pravdupovediac som to ani necitil.

    Teraz lezim doma na gauci a kukam do bedne a 31.7 idem na vybratie stichov.

    Ak sa Vam stane uraz a je poskodene niečo v kolene…… radsej si to dajte co najskor opravit.

    Nevem ako Vas ale mna operovali v Ruzomberku a som spokojny.

    Sportu zdar

  36. Zdravím účastníkov zájazdu….

    chcem sa s vami podeliť o moje zážitky s kolenami. Prvé koleno/pravé/ som si zranila pri volejbale v r.2001 . Trochu sa podvrtlo pri dopade, a keďže nebolelo, iba trošu , neriešila som to. Dala som si asi mesiac pauzu, a vrátila sa na palubovku. To však nebol dobrý nápad. Hneď na rozcvičke som dala jednonožku a bolo to. Domov ma odviezli. Prišla artroskopia, potvrdenie roztrhnutia predného rk.väzu, následná plastika a rehabilitácia. Po necelom roku poctivej rehabky a pracovania na sebe som sa vrátila. Všetko bolo Ok, používala som ortézu iba na hranie. Lenže – v podvedomí som sa stále bála, že sa mi niečo stane, pretože doktor ma upozornil, že plastika síce nahradí pôvodný väz, no aj ten, ako povodný sa može kedykoľvek pretrhnúť. Začala som si dávať na koleno pozor. Tým pádom som v plnej miere zaťažila druhú-ľavú nohu. Tá aj držala. presne 7 rokov. Potom odišla. Presne 1.4.2008, aký krásny to dátum. nasledovala artrosk.Momentálne som po plastike ľavého kolena a čakám na vybratie stehov.
    No chcem sa s vami podeliť ešte o niečo. Prave koleno operovali klasicky štepom zo stehenného svalu. A poviem vám, že keď som sa prebudila, nevedela som kde je sever. Bola som dva dni na morfíne, také hrozné bolesti som mala. Preto som sa aj obávala druhej plastiky. No tú mi už robili v inej nemocnici, v Rbk, a štep mi brali s harmstringov. Poviem vám, sto a jedno. úplná pohoda. To sa nedá ani porovnať. Fungujem v pohode /na barlách samozrejme/ ale krása žiť.

    Ešte jedna rada: nedávajte “pozor” na choré koleno. lebo už nie je choré, a je treba sa začať udržovať vo forme. Myslím tým pravidelné cvičenie, napr. pri správach, aj na gauči sa to dá, posilovať a posilovať, bicykel, posilka…

    Na záver: obe kolená mam po plastike, s tým prvým som maximálne spokojná-je plnohodnotné-vrátila som sa do roka a verím, že aj to druhé bude-mala by som sa vrátiť po pol roku. A urobím preto maximum.

    Držím všetkým palce.

  37. Whler:
    ktory doktor ti to robil v Ruzomberku? mne tam robili artroskopiu dva razy (jul 1999 a oktober 2007) a v decembri 2008 plastiku.

  38. Zdravim clenov klubu “kolenari”. Patrim k vam, pred rokom vazny uraz na bicykli – zlomenina klbu, roztrhnute vazy, zlomenina pistaly….Po roku chodim, plavem…ale nic viac. Operacia sice vydarena vo Svajci – tam sa mi to stalo a nastastie som nebola schopna prevozu, tak som mohla byt pri plnom hradeni poistovnou operovana tam, /inak pre zaujimavost sestra v nemocnnici ked k vam pristupi a meni sluzbu, oznammi vam kto ju nahradia nova sluzba sa vam s podanim ruky predstavi a povie dokedy sa bude o vas starat….vyber z 5 jedal….ziadna privatna klinika, obycajna okresna nemocnica…ak niekoho zaujima mozem napisat viac aj o naslednom zavitani spat do reality v Ruzinove-Ba/ avsak sam lekar vo Svajci povedal, ako ste tu uz mnohi pisali, ze vydarena operacia je len 50%, zvysok velmi kvalitna rehabka. Mala som svoju rehab. sestru, ktora chodila ku mne domov, ale okrem toho ze ju nase zdravotnictvo “vystvalo” do Rakuska, potrebujem uz sportovejsiu rehabku. Neviete niekto o fakt dobrom hoci i privatnom sportovom rehabilitacnom stredisku v Ba ? NIe sport clinic prosim. Takom kde sa Vam osobne venuje ozaj odbornik, maju rozne moderne stroje/nemyslim sroje ako vo fitku/, ale take tie nase pre kolenarov, fit lopty, male trampoliny /odporucanie zo Svajcu na trenovanie stability, stat denne na trampoline hoci i pri umyvani zubov, alebo pri TV – nemusite skakat ja ani este nemozem, ci neviem/, ale hlavne dobry trener ? Dakujem vopred za rady. Sona.

  39. ahojte,
    som rád že som natrafil na túto stránku, nechcem sa tu rozpísať len v skratke,
    prvý úraz pri futbale pred 13 rokmi v.r. 1995 na 90% som si odtrhol LCA, neadekvátne a neodborné vyšetrenie, noha v sádre, po pol roku som znova na majstáku pri výskoku vyvrtnutie kolena a odtrhnutie menisku, atroskópia atď. Hral som piatu ligu západoslov.kraj.
    skončil som s futbalom a 8 rokov som existoval ale som úplne odfajčil koleno , v roku 2003 som sa odhodlal na plastiku Brucknerovou metódou, zistili mi odtrhnutie meniskov na vonkajšej a vnútornej strane a zadného krýž.väzu.
    po roku som začal športovať rekreačne som hral futbal, začas som so seniormi ale po dvoch rokoch som pri futbale na zápase som odtrhol znovu LCA
    pred dvoma týždnami mi robyli replastiku , to znamená že štep mi vyberali z druhého kolena, po 20tich d

  40. cafte kolenari,ja tieto vase clanky citam uz asi 3 mesiac, samozrejme,ze vsetci sme podstupili to iste,vyvrtnutie kolena,roztrhnutie ACL,niektori aj meniskus,ja dtto to iste,blby futbal,no proste smola
    ken sa stal uraz 27.4.2008,samozrejme ACL roztrhnuta+cast meniska,samozrejme hned artroskopia,vytahovanie krvy,na 2 den operacia,spinalka do chrbta,umrtveny od pol pasa dole,kebyze viem,tak si dam spravit aj plastiku,to je tak,ze ked neviete,aky DRBO vas operuje a nic vam nevysvetlia,tak je to smutne
    po 4 tyzdnach som zacal skusat behat,uplne v pohode s ortezou,lenze teraz,ako som prisiel z dovolenky, a isiel behat,tak citim dost velke pichanie v kolene,tak fakt neviem co mam robit,behal som uplne opatrne

    neviete kolko stoji operacia u Dr.Jakubca v Martine (zevraj najlepsi odbornik na kolena v SVK = sanatorium ORTHOS) a lebo v SPORTCLINIC?
    vaiceri ste opisovali,ze ste tam boli operovani,prosim o mail,keby vam to nejako vadilo

  41. To:Sona
    Preco nie sport clinic? Mas nejaku negativnu skusenost? Lebo sa tam chystam.
    Dik.

  42. To:canopus
    Sportclinic-artoskopia spojena s osetrenim menisku-11 900,- + 500,- kazda jedna navsteva v ambulancii.

  43. To:Gabo
    Nedali ti v sportclinic okrem tych obrazkov z AS co uvadzas odkaz na ne vo svojom prispevku vyssie, aj video zo zakroku?

  44. HAKL:ja som cakatel na plastiku,takze ASK mi je teraz na nic,ja poterbujem vediet cenu plastiky,

    btw:da sa spravit resp opravit cez plastiku aj tie veci,co pocas zakroku ASK?

    zaujimave,ze tu niekto nepozna Dr. Jakubca=najvacsi expert u nas,lenze som u neho objednany na 11 o tyzden,a prve vysetrenie 1000 Sk stoji,takze som vcera obvolaval SZP,kde som od vojny a ti sa vykrucali ako paragrafy,3 dotycne mi nedvihali telefon,tak som sa nasral a zavolal priamo riaditelke pobocky v Nitre (velmi prijemna pani po telefone,chcela mi vyjst toalne v ustrety,zahral som na nu smutneho chlapceka,ktory chce lizatko :-))),lebo Levice k nim spadaju,s tou som kecal asi hodinku,a mi dnes zavola,tak som zvedavy,ze keby s Jakubcom nebudu mat zmluvu,ze mam prsit k nim do Nitry a pozrie sa na mna revizny doktor a zhodnoti,ci mi preplatia tu plastiku,dost ma zarazilo,ako to moze niekto povolit,sranda,ze staci obycajny ludsky subjektivny niekoho nazor,NO UVIDIME,ak to neprejde,co urcite nie (nebudu mat s nim zmluvu) tak cez tento tyzden klusam do Nitry k tomu revizakovi,aby som si to stihol vybavit do vysetrenia k Jakubcovi

    aj kvoli robote to mam dost blbe,ako malokto vie,co obnasa praca operatora v jadrovej elektrarni v Mochovciach,i ked vo vycviku,ale aj tak tolko ucenia som na vyske nezazil ako tu

    2 moja skuska peklom,ja som po mojej ASK vobec nesiel na ziadnu rehabku,to len moji fotrikovci boli z toho rozcarovani a zacali do mna aj s mojou frajerkou busit,nakolko sa mi noha nezlepsovala,ale naopak zhorsovala,tak som si prisiel vyliat zlsot k primarovi traumatologie Dr. Horvathovi v Leviciach,ten ked sa na mna kukol,tak skoro ho vystrelo,ze preco mi nepredpisali rehabku,ja hned ze “to vas mlady kolega mi ju nedoporucil,ze iba stacionar” (na nom ma to pekelne bolelo,vedel som vystriet nohu tak o par stupnov,inac nisty),tak potom ma dal do riadneho puncu,co som vedel zacat behat po 5 tyzdnoch od ASK,a tie ostatne problemy su popisane vyssie,ze ma picha v kolene,ako som prisiel z dovolenky

    3.subjektivny pocit: zaujimave,ze mi nevedeli doteraz povedat,ze ktora cast meniska mi bola odobrata,po operacii mi spominany mlady Dr. Krajci aj ukazal cast toho meniska,ale ako vy spominate tie vyskakovania kolena po roztrhnutom ACL a pri stoji pohnutie dolava,tak mne s take nic s kolenom nedeje,mozno aj preto ze ako byvaly atlet,10km denne nabehanych,potom nasledne posilkaren 5 rokov, (drepiky aj cez 150kg ,legpress cez 500 kg),nasledne futbal,kondicne behavanie apod,su moje stehenne svaly natolko silne,ze ja som sa nebal ziadneho vyskocenia,a ani teraz sa nejako nebojim,ze ci sa ti MUMACI nepomylili,a neudali nejaku inu diagnozu,lebo by ma rachlo,ze by to bol iba meniskus,ale na opacnej strane mi v tom kolene pri sterle tak ruplo,ze som si myslel,ze sa mi roztrhli slachy a nie vaziva,co nasledne mi chalani(kolegovia) hned nahmatavali slachy,ze to bdue iba vazivo,ale tu bolest uz enchcem nidky zazit,som si myslel,ze umriem,alebo odpadnem od bolesti
    najhorsie alebo najlepsie na tom bolo,ze v ten vecer som si mal ist rezervovat vystup na dachstein cez rokosport za 5 dni (http://www.rokosport.sk/zajazd_detail.php?id=110)
    spolu s kolegami :-(((((,bol som z toho smutny velmi,i ked money mi ostali

    4.dojem:nasledne po celej rehabke (3 mesiace od urazu) mi vravel primar,ze mi ti nohu spravi,.cize ze mi spravi plastiku.ale ma 3 tydne dovolenky,ale mna chyta obrovska uzkost,depresia,nakolko sa mi blizia zaverecne skusky na sposobilost byt operator (25.11) a nespocetne vela ucenia,preco ma v tom kolene picha,po ASK,bol som minuly tyzden a sestricka ma vyviedla hned prvou vetou,ze jej manzelovi sa zase vratil meniskus,cize DEPKA jak hovado,inemu lekarovi nechcem u nas ist,okrem primara,lebo aj naco?hamtom mi tam nezisti ani hovno,ASK dalsiu nechcem ist,s mojho dalsieho dojmu,ktory som tam zazil

    5 dojem:po piatkajsej operacii ASK ma prepustili v sobotu,som isiel uz do roboty uz v pondelok,i ked bolesti som mal,brale taksito,ale sediet som vedel pri prednaske o elektrarni a jej chode :-))
    a tu to to zacalo, strasna bolest hlavy,od krku az po zatylok,a to iba ked som sedel,chodil,no proste UNIKAT, zacal som si uz namyslat,ze mi SIBE, a takto to pokracovalo do stredy,ta bolest sa uz nedala vydrzat,cize som isiel sam po tyzdni vlstnym autom za svojim oznacme ho “mladym” nerehabilutujucim doktorom mojej nohy,ze co mi podla do chrbtice,ze ma stale boli hlava?on ze to maju na starosti anestezilogociky,mali ste ma vidiet,ako som sa s barlami trmacal po celej levickej nemocnici,tie ma zase poslali na neurologiu,ze ma tam uz cakaju,tam sa obycajne caka cely,proste sa ma uz bali
    tak som isiel na neurologiu,a ZAVER? privitala ma tam mila zenska,proste BALZAM na dusu,celeho ma asi pol hodinu prehladavala.kukala,ze kedy ma operovali?kedy prepustili,a ZHROZENE so sestrickou,ze preco ma po spinalke pustili na druhy den domov,mali ste to vidiet,ako nadavali na cele traumatologicke oddelenie,ze u nich po lumblakach a spinkalkach pacienti lezia 4 dni nehybne a piju min 5 l tekutin denne

    cize zaver neurolgocika cefalea hlavy sposobena nevypudenou spinalkou z tela

    PARADA,ze ake je nase zdravotnictvo blbe?

    preto som rad,ze tu takyto BLOG existuje,lebo som haldal a nic taketo som na nete nenasiel

    KEDER,sranda,u nas je s tymto priezviskom zmenovy inzinier,ktory je na rovnakej urovni skoro ako riaditel EMO (elektraren mochovce),aj ze je to tvoj ocino :-))

    DUFAM, ZE SOM VAS TYMITO OFFTOPICOM NAZUHLUSIL A NEUNUDIL.ale hold aj taketo pripady mozu nastat

    vedia v sukromnych klinikach spravit aj MRI okamzite,ze preco ma picha v tom kolene,lebo v statnej nemocnici pochybujem,ze to budu vediet zistit palpalacne (hmatom),nakolko najblizsie MRI je v Zamkoch a Nitre,ale cakat 3 mesiace?ROFL

    s pozdravom Rene

    moj mail je

    killpointik@gmail.com
    canopus@azet.sk
    renerabek@gmail.com

    cize hocijake rady,velmi rad privitam :-))

  45. HAKL:ja som cakatel na plastiku,takze ASK mi je teraz na nic,ja poterbujem vediet cenu plastiky,

    dost zaujimave, ze mi neposlalo cely TOPIC

Leave a Reply