Dubaj – ako som si kupil faro

Takze – dolezita vec – konecne som si kupil auto! Je to Mazda 6, model 2005, ale vyrobena 2004. Tu sa neudava rok vyroby, ale MODEL. Divne, ze? Takze ak si zaobstarate cojaviem Hondu Civic model 2010 tak mozete pockat este 2 roky a strelit ju “ako novu” 🙂

Na internete som si pozrel, ze tieto Mazdy by mali byt dobre auta, nekazia sa a celkovo su hodotene velmi pozitivne. Tak dufam, ze aj nam tato Mazda dobre posluzi.

Takze ako som si nasiel auto –

Musim hned na zaciatku povedat, ze to bol dost bolestivy a zdlhavy proces! Jednoduche by to bolo vtedy, keby som si proste kupil nove auto… Lenze ja som chcel auto za “par supov”. Takze – ak ste zvedavy kolko tu stoja auta tak tu je taky miniprehlad:

– moje auto, co je Mazda 6, r.v.2004 ma stala 31tis DHS – co je asi 195tis Sk *=(kurz ca 6.3)
– zvazoval som aj Mitsubishi Lancer, kt. stoja cca 23-24 za 2005 model – takze asi rv 2004, 2006 ca 26-27tis

– Nissan Sunny asi tak isto ako Lancer

– Toyota Corolla 2005 ca 34, 2006 ca 40, nova ca 48-50

ak chcete ine auta – tak si pozrite www.dubizzle.com

ALE

auta su sice podstatne lacnejsie ako u nas, ale zas ziju v ovela narocnejsich podmienkach. Cez leto su tu nechutne horucavy (vraj aj 50C v tieni nech sa paci!) no a navyse piesok. Horucavy su velkou zatazou pre motor a piesok tiez asi neprispieva k pomalsiemu starnutiu… Vseobecne ked u nas vidite auto, ktore ma cojaviem 2-3 roky tak vyzera castokrat este ako nove. Tu ked som vidiel niektore dvojrocne auta (interier myslim) tak som sa skoro rozplakal. Proste spinave, rozbite co sa da, rozhegane a celkovo uplne nasrot. tiez som videl jeden Lancer 2005 tusim, ktory mal VRAJ najazdene 60tis ale hucal ako keby donho dali motor z 613 a vybrali tri valce a do dalsieho nacurali. Vtedy som si povedal, ze Lancer radsej nie – ak ma moje faro takto hucat, tak to si radsej “psiplatim”.

dalsia vec su miestni predajcovia. VSETKY auta tu “lady driven” a teda vraj jazdene damami. – tipicky inzerat znie – predam Mitsubishi lancer, VGC (velmi dobry stav), lady driven, only 62k km.

Clovek by mal pocit, ze v Dubaji jazdia same zenske 🙂 no a 62tis km na 3-4 rocne auto je nerealisticke. Vsetci tu podvadzaju a stacaju km ako o dusu. Aj moje je 100% stocene a ma najazdenych min.120tis km (som si overoval v servise podla servisnej dokumentacie).

ja som sa bol pozriet na dost vela aut a jednal sa s kadejakymi tipkami, az som sa nakoniec rozhodol, ze si kupim Mazdu 6. Nasiel som si tu najlacnejsiu a zbehol za predavajucim. Predavajuci bol asi 1.2 vysoky pocerny ind, taky miestny podnikatel. Zivy sa predavanim ojazdenych aut. Sympaticky? No…tazko povedat. Stravil som s nim dost vela casu, lebo sme spolu vybavovali bankovy uver, boli sme v servise atd atd… takze dost velky “bonding experience” s malym indickym sympatakom. Zlavil mi navyse ca tis DHS, povodne auto bolo za 32.

Auto ide dobre. Vo vnutri vyzera tak na 70% zachovalo – je ciste, len jedna odkladacia skrinka je ulomena (neda sa poriadne zavriet) ale je to len taky dekel, myslim, ze sa bude dat za par korun kupit druhy. Sedadla ale vyzeraju ako nove – bud dal tipek nove potahy alebo neviem…

Auto ked nastartujem tak chvilu huci – je tam vraj nejake lozisko v rele ci kde (velmi zlozite pochopit ked vam toto vysvetluje ind, kt. sice vie asi 7 jazykov ale anglictinu len tak na 70%) ale podla neho a podla servisaka kt. to pozeral je to oprava tak ca par sto dirhamov. Takze to prezijem. Zajtra idem s farom do Mazda servisu – takze mozno to opravia aj tam. Ak by to bolo moc drahe, tak mi to vraj opravi predavajuci za ca 150dhs. Takze tak. Inak faro ide super – je to 2-liter s asi 140konmi a je to citit 🙂 Samozrejmostou je automaticka prevodovka.

Auta tu musia byt poistene a bez poistenia vam ani nevydaju znacky/neprepisu auto. Takze mam poistku. Tu mi vybavoval predavajuci, stala asi o 500DHS menej ako mi ponukli v banke (1800Dhs) a zahrna vraj FULL COVERAGE – takze nielen zakonna ale je to aj poistka na moje auto – takze ak naburam z vlastnej viny opravia mi ho v ramci poistky. Cela poistka je ale po arabsky a tak…no…snad je to ozaj tak. Je tam anglicky len napisane nieco ako “full coverage” takze snad to je OK. Inu, ja dufam, ze ju nikdy vyuzit nebudem musiet.

Este nakoniec – sranda, ale tu v Dubaji kazdy uplne ODPADAVA z Corolly. Proste tu je Corolla ako u nas asi Mercedes. Pricom podla mna Corolla je obycajne male sproste skarede auto so skaredym jednoduchym interierom. 3-rocna Corolla stoji stale asi 34tis, pricom napr. moja Mazda, co je o pol triedy-celu triedu lepsie auto (lepsi motor, vecsi komfort, vecsie atd atd..) stoji rovnako alebo aj o nieco menej. Nova Corolla stoji ca 48-50tis, no a o 3 roky ju stale predate za asi 34tis, mozno aj viac. Lancer stoji mozno 42tis, ale predate ho o tri roky za asi polovicu ceny. Tu tie Toyoty maju proste velmi dobre meno a ked sa spytate miestneho cava v auto-bazare ako to, ze 2-rocny Lancer alebo Nisan je lacnejsi ako 3-4 rocna Corolla tak vam odpovie ako keby ste sa ho prave opytali aky je rozdiel medzi bicyklom a autom – NO PREDSA TO JE TOYOTA my friend!! No tak dobre. Toyota je tu proste tazko IN.

Takze zazelajte mi milion stastnych kilometrov!

Leave a Reply