V Dubaji začína leto – alebo len tak o počasí

Ako vyzera Dubajske leto? Peklo, rozpustene CD v aute, sauna, totalne prepotene oblecenie, depresie, zivot odohravajuci sa vo vnutri. Takto podla viacerych vyzera Dubaj v lete. Je to fakt takto? Zatial presne neviem..ale zacinam tusit.

Uvodom – Leto je vraj tu…a ja som zatial v klude. Od maja vraj zacinaju teploty stupat a v druhej polovici maja sa maju dostat nad neznesitelnu uroven. Mozem povedat, ze ta druha polovica maja je prehnana. Cez den sa po vonku neda sice moc chodit (teplota ca 40-42C je fakt neznesitelna na turistiku), ale v chladku sa este ako-tak da posediet. Na plazi je velmi teplo, ale pod slnecnikom uplne fajn. Hlavne ak mate po ruke fajn vychladenu vodu, alebo este lepsie pivko. Doobeda je na plazi prijemne, cez obed zacina fakt slusne pripekat a kulminuje to okolo 2-3. Od tej 5 sa zacina zas pomaly ochladzovat s tym, ze slniecko nam zapadne okolo 19:00.

Teraz je tu 17:30, ja si sedim pod slnecnikom na plazi s notebookom na kolenach, popijam si svoje vychladene pivecko a uzivam si pohodu. Okolo mna je dost vela ludi, vecsinou bez slnecnikov, polihuju alebo posedavaju vo vode. Apropo voda. HORUCA priatelia. Akoby ste vosli do vane. Bez srandy. Chvilu sa az zlaknete, ale potom sa tam uvelebite a zacnete sa citit ako hroch na prazdninach.

Kym som inak stihol tento blog nahrat na internet pretieklo dost vody..a teda som opet o par dni bohatsi na zazitky. Mozem potvrdit, ze na plazi som bol aj dnes a bolo mimoriadne prijemne. Boli skvele vlny a ja som si bol trocha “zasurfovat” – teda – myslim ze sa to vola body-board. Tak raz za mesiac sa nam tu objavia velke vlny vhodne aj na poriadne surfovanie!

SURFING in DUBAI

Ta cierna bodka to som ja ako sa borim velkymi vlnami. Dnes boli asi najvecsie vlny ake som tu kedy videl. Uzasne!
Tety z plaze nie su sice hore-bez, no viacerym k tomu vela nechyba. Male trojuholnicky a tangace je tiez sem-tam vidiet. Nie tolko ako u nas, ale su. Ktora sa rada necha obcumovat, tak Dubajske plaze su jej miesto! Sem-tam sa na pazi objavi skupinka miestnych robotnikov, ktori sem vyslovene chodia ako do ZOO. Vecsinou su podstatne mensi ako zeny, ktore obdivuju. Asi tak polovicne velkosti. Je sranda aky sme ludia rozdielni…

Pred chvilou sa za mnou usalasil nejaky tipek – proste si sadol hned zamna, kedze mu tam moj slnecnik vrha tien. A dalsi..a dalsi. No fajn. Sedim si tu a okolo mna 3 parazity. Keby sa aspon prihovorili ze – what’s up..boss?

Pomaly ale isto tiez zacina stupat aj vlhkost. Prave ta ma byt neznesitelna v tom hrozivom lete..co ma prist. Vlhkost je citit uz aj teraz – hlavne vecer. Mate pocit, akoby ste boli taky cely polepeny. Je to ale nic proti vlhkosti aka tu bola niekedy vo februari. Vtedy boli celkom mokre auta a vsetko vonku bolo mokre – sedenia v restike, lavicky.. proste vsetko. Potom to zahadne ustupilo a opet sa zda, ze sa to vrati.

Dni su tu chladnejsie a teplejsie. Chladnejsie znamena, ze cez den moze byt tych 35C a na vecer sa ochladi na cojaviem 30. Horuce dni su 40 a viac. Vcera bol napr. chladnejsi den. Cez den sa dalo byt normalne vonku a taky poobedny olovrant okolo 6 by sa dal asi aj absolvovat vonku pod slnecnikom. V kratasoch a tricku urcite. A to tu mame vlastne polovicu juna. Vecer sme sa isli prejst s Daskou po plazi a da sa povedat, ze bolo velmi prijemne. Az na tu vlhkost bolo vlastne velmi fajn. Este stale si sem-tam povieme – wow – sme tu na dovolenke! Proste lezime si na piesocku, pred nami huci hore, okolo nas hotely so svojimi palmovymi zahradami a za nami panorama Dubaja. Vecery su tu velmi teple – ale nie je to zas az take, ako mi hovorili kolegovia. Nedavno sme zamierili do Barasti – a to je prosimpekne uz skoro polovica juna a sedeli sme vonku a bolo fajn. Trocha teplejsie ako by asi bolo treba..ale stale fajn. Je to zvlastny pocit – sedite si uprostred plazoveho baru, okolo vas plno veselych ludi, typicke plazove bariky kde mixuju drinky alebo capuju pivo olemovane zabavajucimi sa ludmi. Hra pohodova muzicka, okolo vas vsade piesok, palmy, vzadu velkoplosna obrazovka, na ktorej davaju fotbal. Sedite si na kameni, decentne sa potite, sem-tam hodite okom na ludi, potom na more a pristav. Pivo je krasne orosene, a v tom teple slape uplne inak ako obycajne. Dve pivka a vy sa zaradite medzi veselych obyvatelov baru Barasti. Vsetci maju taku povznesenejsiu naladu a nemate problem sa niekomu aj prihovorit – hi, how are you? Where are you from a takto.. Proste dovolenka. Ziadni nastvani ludia ani samotari.

Som zvedavy kedy sa nam to zunuje a zacneme frflat ako vecsina obyvatelov Dubaja.

Apropo frflanie. Toho si v Dubaji napocuvam fakt vela. Je tu velmi malo ludi, ktori vam povedia, ze sa im tu paci, ze je tu super. Vecsina ludi vam narovinu povie, ze sa im tu nepaci a ze najradsej by boli doma. Frflu hlavne na pocasie, potom na dopravne zacpy a drahe byvanie. Je pravda, ze teple pocasie nonstop cloveku fakt moze liezt na nervy. Chce to zmenu..no a tu sa zmena moc nekona. Je bud teplo, teplejsie alebo dovidenia teplo. Take 2-3 tyzdne je chladno a asi 2 mesiace je po veceroch taka zima, ze musite mat sveter. Po vonku za bieleho dna mozete chodit tak dec-april. Potom je to uz mierne utrpenie. Ked si zoberieme Slovensko, Europu, tak si tam sice neuzijete moc toho tepla (okrem jun-aug). S frflanim na pocasie sa zatial prilis nestotoznujem. Myslim, ze vydrzat do roka 3.5 mesiacov (pol jun jul aug sep) zleho pocasia je akceptovatelne a stoji potom za ten zbytok fakt superneho pocasia. Navyse vsetko je tu klimatizovane a teda sice von radsej cez den nejdete. Pravdou ale je aj to, ze vzdy mate pocit, ze je krasne pocasie. Svieti slniecko, obloha je stale modra a more je stale pekne tyrkisove 🙂 Vonku je sice 45C stupnov ale..aspon je pekne.

Dalsou mimoriadne oblubenou temou je dopravna situacia. Ano, tu sa uplne stotoznujem – ta nasere. Zacpy su prakticky FURT. Este aj o 3 nadranom! Ist napr. v sobotu vecer do centra Dubaja (ca 35km) je 1.5-2 hodinova zalezitost. Kazdy den od 17-20 detto. Ten, kto byva daleko od prace….ma zo zivota podla mna vyslovene peklo. Nerozumiem tomu ako moze niekto byvat 1.5-2 hodiny od prace a potom to iste domov. Vstavat o 6.30, vyrazit z domu o 7:30 a prist na 9:30. Potom vypadnut o 18:00 a prist domov o 20:00. To je podla mna fakt peklo. Navyse soferovanie v zacpe to je nieco, co ja fakt nemusim. Nervozni soferi, predbiehajuce sa auta a furt premyslat nad tm, ktory pruh je rychlejsi ako ten, v ktorom prave ste. Soferi v Dubaji su stokrat bezohladnejsi ako na Slovensku a navyse tu mate kazde druhe faro velky dzip s ciernymi sklami – takze nevidite co sa deje v predu. Do pruhu sa musite doslova natlacit – nikto vas tam nepusti ked date blinker. Cas, kym ten za vami tresne po klaksone ako skoci zelena sa nemeria v milisekundach ale nano sekundach. Myslim, ze este aj na Schumachera by zatrubili z druhej pozicie na starte F1. Daska sa ale uci a musim uznat, ze jazdi agresivnejsie ako ja. Ma cvik v zapchach. Mna zapchy vedia strasne rozladit. Jedna taka sa mi ved aj stala osudovou, ved som o tom aj pisal..a odvtedy mam k tomu celemu este horsi vztah. Kazdy den sa tesim z toho, ze byvame tak blizko k robote. Kedy sa tato situacia vylepsi? Vraj ked dotavaju metro (koncom 2009..cize realne v polovici 2010). Uvidime. Podla toho ako sa Dubaj rozvija by mali postavit metra tri a nie jedno. Takze ano, na zapchy nadavam aj ja.

No a tretia tema na frflanie je byvanie. S tym sa ciastocne stotoznujem tiez. Je to draheeee jak fras. Kym na Slovensku si najdete slusny a ZARIADENY byt za 15tis s tym, ze viete ze na dalsi rok vam najomne nezdvihnu, tak tu si dvoj-izbovy byt najdete tak minimalne za tych 50tis Sk mesacne. MINIMALNE – ak teda chcete byvat v normalnej lokalite. Vtipne je, ze medzi byvanim v super lokalite a byvanim v naprt lokalite a la Abu Graib, utecenecky/koncentracny tabor je rozdiel tak 10-20%. Na vyber je potom este byvanie v pusti pri stoke (International City) alebo za siedmimy horami a siedmimy dolami – v Sharjah. Tam je to aj 50%. Ale za to obetujete zo zivota denne +3 hodiny minimalne…
Co mna na tomto dalej stve je fakt, ze uz teraz sa trasiem co bude buduci rok. Co ked mi hajzlik bude chciet zdvihnut najomne? Uz dnes je najomne vyssie o 20% od kedy som si prenajal byt v Decembri! Existuje tu zakon, ktory maximalizuje vysku narastu najomneho – 5%. Ibaze chamtivost nezna hranic a tak sa tieto veci riesia “inak”. Najomca vam skratka oznami – ja byt predavam… a vy mozete ist..dovidenia het. Su na to sice zakony, ktore hovoria, ze to nema byt spekulativne a bla bla bla..ale realita je taka, ze on to preda svojmu bratovi a potom skasne dalej. Je to skratka radost… No..ja zatial verim, ze nas “landlord” je jeden z tych charakternejsich (akysi student z Abu Dhabi) a ze sa zachova podla zakonov. Uvidime.

Tiez nie je nikde napisane, ze tu budeme chciet zostat dalsi rok..zejo. Ak ma naseru, balime kufre a padame. V Rovinke si na tom nasom mini-pozemku postavime stan a budeme byvat tam!

No a potom sa ludia stazuju na kopec milion dalsich veci ako drahy chlast, nedostatok kamaratov, nudny zivot, drahe skoly…no skratka complain complain complain. Nikto ale nechce ist domov..je zaujimave. Malokto vam povie – ok, mam toho dost, o mesiac-dva padam domov. Kazdy povie – nenavidim Dubaj..ale mam tu dobry job, ktory by som nemal inde.

Aby som ale nemaloval len certov po stenach, tak je aj par ludi, ktorym sa v Dubaji paci. Zda sa, ze ich nie je ktovieako vela, ale su aj taky. Ja sa k nim tiez zatial radim. Fajn na Dubaji je ta atmosfera – ja sa tu stale citim tak trocha ako na dovolenke. Plaz kazdy vikend, paradne restauracie za relativne prijatelne ceny, zaujimavi ludia a prekvapujuco dost vela aktivit, ktore tu clovek moze podnikat. Myslim si tiez, ze Dubaj nie je ani zle miesto pre deti. Je tu dost vela skol, skoliek, miest kam mozete chodit s detmi, komunity ludi s deckami atd atd.. Kam mozete chodievat s deckami u nas napriklad? No napriklad u nas v petrzalke. Ved ani len pieskovisko nemame pred domom. Pred domom mame volne rastucu travu a po veceroch kadejakych vyrastkov posedavajucich na rozlamanych lavickach. Kam s deckom? Cojaviem na plavaren kde sa bude tlacit s triliardou dalsich deciek? Na fotbal? Ake jazyky sa decko nauci? Ok, daj ho do anglickej skolky a plat 20tis mesacne zato, ze nanho rozprava teta z UK. Tu s babom mozes ist k bazenu, k moru, do milion kruzkov a ako bonus mas nanny, ktora sa za 6tis Skk stara 24/7 o dieta. Krkavci rodicia? Nemyslim. Skor rodicia, ktori s dietatom travia cas o to kvalitnejsie, kedze s nim pocas dna niesu. Paci sa mi, ked vidim na plazi rodicov v malymi detmi ako sa tam hraju v piesku. Skratka ako na dovolenke.

Takze takto. Cez leto dam dalsi update, mozno to bude ovela pesimistickejsie. Zatial je to ok.

Leave a Reply