Dubaj 3 – makro-mikro-realitne okienko – Pohlad na nehnutelnosti v Dubaji

Tak a som tu opet s par zaujimavostami z mojho noveho domova – Dubaja

Dnes si dame makro-mikro ekonomicke okienko a Danko sa zahra na realitneho analytika. Som inak zvedavy na vase pripomienky a nazory – hlavne na tento prispevok. Suhlasite? Viete nieco doplnit..?

Pomaly ale iste sa zacinam zaujimat o byvanie, kedze firma platit hotel neplanuje vecne. Cena byvania…ako inak, aj v tejto casti krajiny za posledne asi dva roky vyletela dramaticky hore. Neviem presne o kolko, ale mozno o 30-50%. Najomne za dvoj-izbovy byt (tu tzv. one-bedroom) sa pohybuje okolo 100-120tis DHS za rok. Zvlastne je, ze tu sa s vami nikto nebavi o mesacnom najme, ci dokonca polrocnom. Je skratka potrebne vysolit najomne na rok dopredu a dovidenia. Niektori este akceptuju dve polrocne splatky, ale to je cele. Ak sa planujete “zdekovat” skor, mate skratka smolu. Mozete riskovat tzv. sub-lease (teda prenajat byt niekomu dalsiemu), ale to je tu vecsinou nelegalne. Zaujimave je tiez to, ze byty sa vecsinou prenajimaju nezariadene – len s kuchynskou linkou a mozno s nejakym tym spotrebicom. Cena za prenajom dvoj-izboveho bytu sa pohybuje asi od 90-120tis DHS.

Kupit dvojizbovy byt sa da asi od 1M – 1.2M, co je cca 6.4-7.6M ak teda dobre pocitam (kurz je cca 6.4). Ak sa vam podari si zobrat tu hypoteku pri uroku 8.5% (toto je uz lepsia urok.miera) tak splatka vychadza asi na 8.7tis/mesacne co znamena cca 104tis rocne. To je celkom zaujimave – ak byt kupite a zaroven ho hned aj prenajmete, skasnete cely rocny najom, svacnete to na napr. 3% urocenie na Slovensko tak z tych 100tis za co ste ho prenajali dostanete vlastne celu splatku naspet. Ak z tych penazi platite uver, tak samozrejme o nieco menej. Ak ho prenajimate napr. dva roky a na konci ho “strelite” za tu istu cenu ako ste ho kupili, tak po tych dvoch rokoch musite vratit banke asi o 41tis menej, lebo to je vas splateny dlh z istiny. Vas cisty cash-flow z toho teda bude asi mierne plusovy a to cca 220tis Skk..co znamena cca 3.4%, resp. 1.7% p.a zurocenie vasich tazko zarobenych koruniek aleho dirhamikov. Nic extra..ja viem. ALE – ak za tie dva roky vasej nehnutelnosti stupne napr. o 20% tak sa bavime uz zas o celkom inych cislach a to o plusovom CF uz nie 40tis DHS ale 240tis DHS, co uz je zurocenie cca 24%, resp. 12% rocne..co je celkom dobre (hlavne ak si uvedomite, ze je v tomto zaratany uz aj urok, ktory platite banke). Usmev na tvari vycari navyse aj fakt, ze tento zisk zdanite 0%ami. Vsetko vsak nieje az take ruzove ak si uvedomime navyse aj rizika zmeny pohybu kurzu (hoci tie mozu byt aj pozitivne – ak kurz DHS zostane nadalej naviazany na USD a ten bude nadalej oslabovat voci EUR). Takze vysledok? Neistota a nie isty zarobok. Isty zarobok mate len vtedy, ak mate nieco v hlave a podari sa vam presvedcit zameastnavatela, ze ste hoden tych milionov, ktore si urcite zasluzite 🙂

Ak sa ale nebojite ist do lesa, tak mate prilezitost si celkom dobre zarobit..alebo aj prerobit. hehe.

Pre ilustraciu na Slovensku ked si kupite byt za 3.6M (a to je dobra cena!) mesacne musite splacat banke cca 26tis (pri 6% uroku), musite byt este zariadit cize pripocitajme dalsich aspon 150tis, cize splatka stupne na cca 27tis a vy byt za viac ako 20tis asi neprenajmete, z coho musi ist minimalne 3.5tis najomne, takze “cista ruka” ste radi ak splacate 27 a dostavate 16tis. 11tis musite este dolozit. Navyse skuste najst toho blazna, ktory by vam dal ROCNY najom dopredu 🙂

Pojdu ceny bytov v Dubaji hore? To je ta otazka. Taka jednoducha a predsa tak zlozita. Ked sa rozhliadnem okolo seba, tak vidim neskutocne vela stavieb, ktore sa este len maju realizovat, dalsi kopec “projektov na papieri” a milion spekulantov, ktori sa do tychto projektov pustili s ocakavanim, ze o 2-3 roky skasnu miliony..! Kto v tychto bytoch bude byvat? Domaci urcite nie. Vsetky sa stavaju vlastne pre nas, tzv. ex-pats, ktori vymenia slnecny a pohodovy Dubaj za svoju krajinu, najdu si dobre plateny dzob a zacnu byvat. Ma Dubaj sancu stat sa takym obrovskym velkomestom – metropolou stredneho vychodu? Asi ano. Infrastrukturu ma dobru (obrovske letisko..ci dokonca dve) odkial sa dostanete za cca 6-7 hodin do EU. Okolo je navyse mnoho krajin s velkym potencialom rastu (Saudska Arabia, Iran (toto asi este chvilu potrva zejo) no aj Irak (tak toto fakt ze potrva este dlho) no a potom aj Pakistan, Katar, Oman, krpaty Kuvajt a ja neviem co este. Vo firme, kde pracujem je prave tento region najrychlejsie rastucim regionom na svete… Dubaj je navyse celkom dobrym miestom na zitie. Cely rok je tu relativne pekne pocasie (3-4 mesiace v roku trocha teplejsie ako by sme si zelali (zas nic hrozne – max. 50 stupnov :)), neplatia sa tu ziadne dane a ekonomika ma okrem ropy samozrejme aj vyhodu vo velmi lacnej pracovnej sile (Pakistanci, Iranci, Syrijcania a ludia z azie)no a vlada je tu da sa povedat stabilna a orientovana na biznis a prosperitu. Nepokoje zo strany domacich asi nehrozia (je ich len 10% ale!), jedine, ze by sa vzburili ti, ktori tu pracuju za tych 5Sk. Nie su vsak obcania a kazdy naznak vzbury by potlacili velmi jednoducho. Napaci sa Ti? Dovidenia – posadia protestujuceho aj s transparentami na lietadlo a na jeho miesto pride dalsich 10 stastnych Pakistancov, ktori tu zarobia x-nasobne viac ako by zarobili doma. Navyse na protesty tu nikto nema cas. Chudaci pracuju 7 dni v tyzdni 12-13 hodin denne.

Otazka teda znie, pre kolko ludi je Dubaj atraktivny. Kolky si tu najdu pracu? Skusim pozistovat kolko bytov sa tu vlastne dava do “obehu” napr. buduci a ten dalsi rok a mozno budeme mudrejsi…

Zaujimavym faktom je tu tiez ale aj to, ze vsetky vecsie developerske firmy tu vlastni kralovska rodina. Nemusia ani fungovat na trhovom principe, napr. Ak sa napr. vladar rozhodne, ze na trh pusti len XY bytov, tak proste tie ostatne nedostanu povolenie zaviest napr. elektrinu a basta. Ponuka moze rast pomaly a prisposobovat sa dopytu. Peniaze na toto urcite ma (cierne zlato) a teda moze byt k klude. Co tento fakt znamena pre cenu nehnutelnosti (okrem faktu ze len ten “najvyssi vie”) zatial neviem. Zatial tipujem stabilitu. Uz aj preto, ze UAE nikomu nic nedlzia. Absolutne nezadlzena krajina a teda v ramci stability je pripraveny nieco obetovat…

Takze zatial tolko. Som zvedavy na vase pripomienky a komentare!

No a za odmenu, ze ste si toto cele precitali tak pripajam par obrazkov!

Taky bezny den pred nakupnym centrom (tato cast je zona – vallet parking a teda parkuju tu vecsinou tie lepsie auta. Taky Cayenne S je tu da sa povedat hambou parkoviska)img008.jpg

TutuutInak z tohoto bieleho OOobrovskeho RR vystupili dvaja vysmiati arabi (samozrejme) a pekne isli nakupovat. Zaujimave vidiet tych, ktori taketo poklady na 4 kolesoch vlastnia. Vysmiati. To som si vsimol hned.

Lamborghini a FerrariNo a tuto mame cervene Ferrari, za nim Lamborghini a potom este vzadu dalsie Lambroghini. Inak to auto ked je nastartovane tak ma zvuk ako tryskac! Sefo mal bud to STRASNE silne pustenu klimu alebo ten motor je ozaj…tryskacovy.

No a na zaver este taka mila cedulka z mojej roboty. Zda sa mi, ze sa tu vyzivaju vo vtipnych cedulkach!

hehe

5 thoughts on “Dubaj 3 – makro-mikro-realitne okienko – Pohlad na nehnutelnosti v Dubaji”

  1. Cau, sme tu taka mala skupinka cz sk, keby si chcel ist na pivo napis mi na simonkozavinacseznamcz (to preto, aby nechodili spamy)

  2. Cau, ako tak citam, vsetko je o biznise, pokolko tam idu ojazdene auta? Mozno by to bolo viac zaujimave, ako nehnutelnosti . V ktorom odvetvy pracujes?

  3. Zdravim,vedeli by ste my povedat aka je situacia v Dubajskych bankach? Ako je to s otvorenim uctu,co je k tomu potrebne a hlavne ked mi tam pridu napr USD,aby mi ich nepremenili na tie ich Dirhamy?
    Dik za odpoved

  4. cau!
    No…neviem, ale myslim, ze musis byt rezident v Dubaji. Pochybujem, ze si ten ucet mozes otvorit ako turista (90% nie), resp. tu musis mat zaregistrovanu firmu. Potom si ten ucet otvorit mozes.

    Dubajska mena je pevne naviazana na dolar, takze sa nemusis vobec bat…. funguje to tak uz 20rokov a ten kurz je pevne stanoveny na 3.675 tusim, takze je uplne jedno, ci to mas v dolaroch alebo v dirhamoch v konecnom dosledku. Ale tipujem, ze si mozes otvorit aj dolarovy ucet.

    Ak chces ale svoje lowe skryt, tak to Ti asi radsej odporucim inu krajinu, kde to budes mat jednoduchsie 🙂 napr. Svajciarsko…a nemas to ani tak daleko. Tipujem ze aj Cyprus takto funguje…

    Neviem ako je to s bankovym tajomstvom v Dubaji. Urcite 100x lepsie ako na Slovensku, kde cloveka budzeruju uz od fakt malej ciastky – kedysi to bolo od 100tis uz volali ze odkial preco zaco komu….

Leave a Reply